9 koraka do bezuslovnog povjerenja u vezi

0

Povjerenje je velika stvar! Ono predstavlja temelj za nesputanu, sigurnu i iskrenu ljubav. Takođe, ono je osnova za predivnu vezu u kojoj se partneri ne plaše da budu ono što jesu. Saznajte kojih to devet koraka morate učiniti kako biste uživali u vezi punoj povjerenja.

 

  • Budite svjesni svojih vrijednosti, ali isto tako i partnerovih. Ovdje se radi o tome koliko sami sebe poštujete. Da li ste svjesni koliko vrijedite? Često se desi da jedno od partnera ima mnogo veće mišljenje o sebi (ili partneru) što dovodi do emotivne i duhovne nejednakosti u vezi. Zbog ovoga često imate potrebu da se takmičite sa partnerom ili mu dokazujete svoju vrijednost. Prestanite misliti da je neko od vas dvoje bolji ili lošiji, jer je ravnopravnost glavni “krivac“ za izgradnju povjerenja.
  • Razgovarajte o obostranim potrebama. Nikada nećete u potpunosti znati šta je nekome potrebno, ako mu ne dozvolite da svoje potrebe podijeli sa vama. Izražavajući svoje potrebe, stvorićete povjerenje u vezi te je dodatno ojačati. Takođe, morate voditi računa o njegovim potrebama i pružati mu bezuslovnu ljubav i podršku, jer ćete mu na taj način pružiti osjećaj vrijednosti i pripadnosti.
  • Provedite kvalitetno vrijeme jedno s drugim. Da li jedete ispred TV-a svako veče? Da li uvijek na telefonu ostavite upaljeno zvono (pa čak i kada vodite ljubav)? Sjećate li se kada ste posljednji put zajedno negdje otišli? Vrijeme je da se “razbudite” te partnera podsjetite kako vam je nekada bilo zanimljivo i koliko ste bili povezaniji te više poštovali jedno drugo. Provođenjem kvalitetnog vremena zajedno, probudićete osjećaj radoznalosti i uzbuđenja kod oboje, što će doprinijeti jačanju povjerenja i međusobne povezanosti.

 

  • Napravite zajedničku viziju svog idealnog života zajedno. Ovo može da bude i zabavno. Naime, “zajedničkim snagama“ napišite par redova u kojim ćete opisati kako bi vaš idealni zajednički život izgledao. Kako se vidite za pet, deset, trideset godina? Kako ćete se zabavljati? Gdje ćete ići na odmor? Kako biste željeli da vaš dom izgleda ili s kim da se družite? Zajedničko planiranje budućnosti će vas nevjerovatno povezati.
  • Provjerite da li dijelite iste sisteme vrijednosti. Napišite po tri stvari koje smatrate da su najvrednije u vašem zajedničkom životu. Da li postoji bar jedna koja je ista kod oboje? U suštini, da li gradite svoj život i očekivanja na istom temelju? Čak iako se vaš sistem vrednovanja u potpunosti ne slaže, dobro je da znate kako vaš partner razmišlja kako biste mogli razumjeti njegove samostalne odluke i postupke.
  • Dajte mu dovoljno prostora. Povjerenje ne možete dobiti na silu – za njega je potrebno vrijeme. Dajte svom partneru priliku da sam shvati koliko mu nedostajete te da želi provoditi više vremena sa vama, a to je još jedan način jačanja međusobne povezanosti i povjerenja. Najljepša i najjača ljubav je ona koja se pruži na jednostavan i neobavezujući način.

 

  • Nikada ne uzimajte jedno drugo “zdravo za gotovo”. S vremena na vrijeme se preispitajte šta je to što volite kod svog partnera te na koji način on vama pokazuje svoju ljubav. Da li često dođete u situaciju da mu zamjerite na stvarima koje ne radi kako treba, a one pozitivne, jednostavno ne primjećujete? Umjesto toga dajte mu do znanja da ga volite i cijenite zbog stvari koje radi, a na one koje ne radi, zaboravite. Zahvalnost je jedan od faktora koji stvara osjećaj povjerenja i privrženosti.
  • Usudite se da pričate o novcu (i drugim neugodnim temama). Parovi često izbjegavaju da razgovaraju o novcu, jer ova tema sa sobom obično donosi svađu. Međutim, novac je stvaran i predstavlja nešto sa čim se morate nositi. Dokle god izbjegavate ovu temu vaš odnos neće biti iskren. Razlog tome je taj što novac manje-više predstavlja osnovu za sigurnost i slobodu, a sami znate koliko su one važne u životu svakog pojedinca. Ako se složite oko novca, lakše ćete steći povjerenje jedno u drugo, jer ćete dokazati da dijelite iste ambicije u životu te da idete istim pravcem ka budućnosti.
  • Prepoznajte kada je pravo vrijeme da odete. Iako se ovo kosi sa prethodnim savjetima, ipak ga treba spomenuti. Ako se ne osjećate dobro, jer ste u nesrećnoj vezi u kojoj nema uzajamnog povjerenja te počinjete sumnjati u sebe, razmislite o raskidu. Što se duže zadržite u takvoj vezi, to će vam teže biti da vjerujete sledećem muškarcu koji “ušeta“ u vaš život. U ovakvim situacijama pustite da prevlada razum, a ne srce.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info