4 proizvoda za njegu kože koja nikada ne trebate koristiti skupa

0

Sa količinom proizvoda za njegu kože koje koristite raste i broj sastojaka kojima izlažete vašu kožu pa zbog toga i ne čudi da određene kombinacije, jednostavno, ne “idu” skupa. Dermatolozi savjetuju da sljedeće kombinacije uvijek trebate izbjegavati.

Vitamin C i benzoil peroksid


Benzoil peroksid mnogi koriste kada žele da eliminišu akne i on je prilično uspješan u tome. Međutim, dermatolozi preporučuju da izbjegavate njegovo korištenje sa proizvodima za njegu kože koji sadrže vitamin C.

Naime, lokalna upotreba će oksidovati vitamin C, usljed čega efekti oba jedinjenja postaju beskorisni. Koristite jedan ili drugi, nikako skupa.

Salicilna i glikolna kiselina


Nisu sve kiseline iste i nemaju isti uticaj na vašu kožu. Salicilna kiselina odlična je za tretiranje akni, a glikolna kiselina djeluje kao piling koji uklanja mrtve ćelije kože.

Oba sastojka su odlična, ali kada se koriste skupa mogu ozbiljno isušiti kožu.

Retin-A i zrnasti pilinzi


Retin-A je sastojak koji pomaže u obnavljanju kože – on pomaže u “peglanju” bora i tretiranju neujednačene kože. Nažalost, on ima i tendenciju da isušuje kožu i izaziva njeno ljuštenje. Postoji li bolji način da isperutanu kožu eliminišete od pilinga? Pogrešno!

Retin-A čini kožu ekstra osjetljivom, a čišćenje kože zrnastim pilingom samo će pogoršati stanje. Nakon upotrebe retina-A lice je najbolje čistiti mekanom krpom koju ste potopili u mlaku vodu.

Retin-A i tonik


Tonici za lice su odlični iz više razloga: neki sadrže glikolnu kiselinu koja pospješuje obnavljanje kože, a neki u svom sastavu mogu imati hamamelis koji je odličan u borbi protiv akni.

Međutim, ukoliko tonik koristite istovremeno sa retinom-A, koža lica će se isušiti pa se zbog toga ova kombinacija ne preporučuje.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info