3 načina da se riješite akni na zadnjici

0

Akne na zadnjici i zadnjem dijelu nogu? Niste jedini. Zapravo, ove male izrasline imaju i svoje ime: folikulitis. One se formiraju od mrtvih ćelija kože i bakterija u folikuli dlake. Takođe, najčešće su im sklone žene koje su fizički aktivne.

Međutim, dobra vijest je da ih se možete otarasiti, ali i spriječiti njihovo nastajanje. Evo i kako.

Koristite gel za tuširanje sa benzoil peroksidom


Kako biste iskorijenili ove ružne izrasline, koristite gel za tuširanje koji sadrži benzoil peroksid. Ovaj sastojak isušuje i eliminiše mrtve ćelije koje začepljaju folikule dlake.

Koristite losion za tijelo sa mliječnom kiselinom


Iako možete pomisliti da korištenje losiona za tijelo u ovim slučajevima može biti kontraproduktivno, zapravo je obrnuto. Mliječna kiselina se ponaša kao nježnji piling koji uklanja mrtve ćelije kože te vam to može pomoći da eliminišete akne sa problematičnog područja.

Tuširajte se odmah nakon vježbanja


Odmah nakon napornog treninga idite na tuširanje! Odjeća natopljena znojem pravi je “raj” za razvoj bakterija koje utiču na pojavu akni na zadnjici. Takođe, prilikom tuširanja bi bilo najbolje da koristite spužvicu za tuširanje, jer vam ona može pomoći da što efikasnije uklonite znoj, bakterije i mrtve ćelije sa površine kože. (Takođe, ne zaboravite da spužvicu operete i osušite nakon upotrebe).

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info