7 trikova sa puderom koje trebate znati

0

Puder može napraviti veliku razliku u vašem cjelokupnom izgledu. Nanesite ga pravilno i izgledaćete fenomenalno. Ako ga ne nanesete na pravilan način, cjelokupni dojam i neće biti baš tako očaravajući. Evo šta trebate znati o nanošenju pudera.

Testirajte tri nijanse na vilici


Pretaman, presvijetao, previše “vuče” na narandžasto… Koji odabrati? Najlakši način da to uradite jeste da isprobate tri nijanse na donjoj vilici. Cilj je da izgledate što prirodnije nakon nanošenja tečnog pudera, a upravo ovaj korak je presudan.

Koristite dvije različite nijanse


U zavisnosti od toga koliko vremena provodite na suncu, vaše lice može imati različite nijanse. Čelo, koje je u većini slučajeva najizloženije suncu, može imati drugačiju boju od ostatka lica, kao što je, primjera radi, brada ili vilica.

U tom slučaju, možda ćete morati koristiti dvije nijanse pudera, kako bi lice izgledalo što prirodnije – tamniju nijansu na tamnijim dijelovima, a svjetliju za ostatak lica.

Tip kože i odgovarajuća formula pudera


Tip kože i formula pudera idu “ruku pod ruku”. Da ne biste nagađali, poslužite se sledećim pravilom: koju vrstu sredstva za pranje lica koristite? Ako je u pitanju sredstvo za suhu kožu, onda trebate birati tečni puder sa hidratantnom bazom, kao što je shea puter.

Ako imate normalan tip kože, možete “eksperimentisati” sa svim vrstama pudera, dok ne izaberete onaj koji vam najbolje odgovara. Kada je riječ o masnoj koži, preporučuje se korištenje pudera u prahu.

Koristite zaobljenu četkicu


Svakom dijelu lica nije potrebna ista količina “prekrivenosti” puderom. Problematična područja razlikuju se od žene do žene pa se tako i treba postaviti prema njima.

Upravo zbog toga se preporučuje korištenje zaobljene četkice, jer ona dozvoljava savršen nivo prekrivenosti na svim dijelovima lica.

Uvijek “prevlačite” ka dole


Suprotno onome što stručnjaci za njegu kože mogu tvrditi, pokreti ka gore nisu uvijek najbolji za vašu kožu. Prilikom nanošenja pudera, potrebno je da to radite potezima ka dole.

Ukoliko to radite pokretima ka gore, vaše pore će postati istaknutije, a to svakako želite izbjeći.

Počnite u sredini


Tipično, crvenilo se najčešće pojavljuje u predjelu T-zone što znači da taj dio trebate i najviše prekriti puderom.

Nanošenjem većine pudera na nos, centar čela i bradu i njegovim “razmazivanjem” sa datih područja uspjećete da najbolje prekrijete nedostatke na licu.

Puder u prahu nanosite samo na T-zonu


Naravno, nanošenjem pudera želite da postignete što prirodniji izgled. Puder u prahu može biti fenomenalna baza za tečni puder i pomoći vam da postignete mat efkat, ali nanošenje prevelike količine istog može dati neprirodan izgled.

Upravo zbog toga se nanošenje pudera u prahu preporučuje samo duž T-zone, jer je koža (u najvećem broju slučajeva) na tom mjesu najmasnija pa tako neće doći do pojave da puder “curi” sa nje.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info