10 najčešćih simptoma menopauze (i kako ih ublažiti)

0

Menopauza je prirodni, biološki “događaj”. Veliki broj žena i prije završetka menstrualnog ciklusa počinje da osjeća određene simptome menopauze poput valungi, noćnog znojenja te čestih promjena raspoloženja. Ne dozvolite da vas zabrinu ove promjene u organizmu.

Naime, menopauza se javlja u tri faze i to: perimenopauza (period kada počinju prvi simptomi, ali menstracija još uvijek traje), menopauza (javlja se poslije pedesete godine i to obično godinu dana nakon “gubitka” menstruacije) i postmenopauza (javlja se nakon menopauze i njeni simptomi mogu trajati od pet do deset godina).

Koji su to simptomi koji određuju prelazak iz jedne faze u drugu? Veliki broj istih simptoma može se javiti u bilo kojoj fazi, međutim, donosimo one najčešće te način kako da ih ublažite.

Najčešći simptomi u toku perimenopauze

  • Valunzi. Osjećaj kada se vrelina širi od donjeg dijela tijela prema licu, praćena ubrzanim pulsom, nervozom i znojenjem javlja se zbog smanjenja proizvodnje estrogena u organizmu. Ovakvi “napadi“ traju najduže pet minuta, ali se mogu javljati i do deset puta u toku dana. Meditacija, joga, akupunktura te konzumiranje tofu sira i sojinog mlijeka mogu da ublaže ove simptome.
  • Nesanica. Problemi sa spavanjem javljaju se s godinama. Međutim, u ovoj fazi, žene se često bude u toku noći te imaju problema da ponovo zaspu. Smanjenje stresa i ustaljeni raspored odlaska na spavanje mogu da pomognu. Takođe, pokušajte i progresivnu relaksaciju. Ona podrazumjeva postepeno opuštanje tijela, tako što ćete krenuti od glave pa sve do stopala. Takođe, uzimanje melatonina može vam pomoći da lakše zaspite.
  • Promjene u raspoloženju. Nervoza, česte promjene u rapoloženju te blaga depresija mogu se javiti kod promjene nivoa estrogena organizmu. Međutim, isti simptomi se mogu javiti i ako imate probleme na poslu ili kod kuće. Važno je prepoznati šta je u pitanju kako biste znali kako da se ponašate. Potražite pomoć od prijateljice ili, ako je potrebno, i od profesionalnog savjetnika. Joga i pravilna tehnika disanja mogu vam pomoći da smanjite stres.

Najčešći simptomi u toku menopauze

  • Noćno znojenje. Noćno znojenje javlja se u toku perimenopauze, ali je mnogo izraženije kada se zaustavi proizvodnja estrogena. Meditiranje noću prije spavanja mnogim je ženama ublažilo ove simptome.
  • Umor. Jedan od glavnih simptoma menopauze je umor. Zdrav i kvalitetan doručak će vam dati dovoljno energije da “preživite“ dan. Konzumiranjem voća i namirnica bogatih omega-3 masnim kiselinama poboljšaćete mentalno zdravlje. Vježbe istezanja (joga) će vratiti fizičku, a šetnja prirodom, mentalnu snagu.
  • Smanjena želja za seksom. Ona može nastati usljed smanjenja proizvodnje estrogena, ali i zbog stresa i problema u ljubavnoj vezi. Pričajte sa partnerom o svojim osjećanjima. Romantičan vikend u dvoje može pomoći u smanjenju stresa te imati pozitivan efekat na povećanje želje za seksom.

Najčešći simptomi u toku postmenopauze

  • Pojava osteroporoze (slabljenje kostiju). U ovom periodu postoji povećana mogućnost slabljenja kostiju što može dovesti do čestih lomova. Kako biste preventivno djelovali na ovaj problem uzimajte velike količine kalcijuma i vitamina D. Dobri izvori kalcijuma su jogurt, mlijeko, sok od narandže te dodaci ishrani u obliku tableta. Vježbe sa tegovima takođe mogu ojačati kosti.
  • Vaginalna suhoća. Ovo može predstavljati bolan i neugodan problem, posebno prilikom seksualnog odnosa te izazvati krvarenje. Koristite lubrikante kako biste ga ublažili. Namirnice od soje te biljka cimifuga mogu ublažiti ovu neugodnost.
  • Dobijanje na težini. Estrogen ima veliku ulogu u kontroli metabolizma, a samim tim sprečava i prekomjerno debljanje. Međutim, kako njegova funkcija opada, tako se kilogrami počinju “lijepiti“. Zbog toga je važno da se pravilno hranite. Pojačajte unos žitarica, voća, povrća i namirnica bogatih vlaknima. Takođe, odlično bi bilo da krenete na aerobik, u teretanu ili čak na ples.
  • Povremeno gubljenje pamćenja. I muškarci i žene u toku života dožive “rupe“ u pamćenju. Međutim, u postmenopauzi to se dešava mnogo češće. Izbjegavajte hranu bogatu ugljenim hidratima. Redovno vježbajte. Trideset minuta vježbanja dnevno će poboljšati pamćenje i koncentraciju. Takođe, veoma je važno da “vježbate“ i mozak. Čitanjem knjiga, učenjem novih vještina ili sviranjem muzičkih instrumenata ćete stimulisati centar za pamćenje u mozgu.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info