10 najčešćih simptoma menopauze (i kako ih ublažiti)

0

Menopauza je prirodni, biološki “događaj”. Veliki broj žena i prije završetka menstrualnog ciklusa počinje da osjeća određene simptome menopauze poput valungi, noćnog znojenja te čestih promjena raspoloženja. Ne dozvolite da vas zabrinu ove promjene u organizmu.

Naime, menopauza se javlja u tri faze i to: perimenopauza (period kada počinju prvi simptomi, ali menstracija još uvijek traje), menopauza (javlja se poslije pedesete godine i to obično godinu dana nakon “gubitka” menstruacije) i postmenopauza (javlja se nakon menopauze i njeni simptomi mogu trajati od pet do deset godina).

Koji su to simptomi koji određuju prelazak iz jedne faze u drugu? Veliki broj istih simptoma može se javiti u bilo kojoj fazi, međutim, donosimo one najčešće te način kako da ih ublažite.

Najčešći simptomi u toku perimenopauze

Valunzi


Osjećaj kada se vrelina širi od donjeg dijela tijela prema licu, praćena ubrzanim pulsom, nervozom i znojenjem javlja se zbog smanjenja proizvodnje estrogena u organizmu. Ovakvi “napadi“ traju najduže pet minuta, ali se mogu javljati i do deset puta u toku dana. Meditacija, joga, akupunktura te konzumiranje tofu sira i sojinog mlijeka mogu da ublaže ove simptome.

Nesanica


Problemi sa spavanjem javljaju se s godinama. Međutim, u ovoj fazi, žene se često bude u toku noći te imaju problema da ponovo zaspu. Smanjenje stresa i ustaljeni raspored odlaska na spavanje mogu da pomognu. Takođe, pokušajte i progresivnu relaksaciju. Ona podrazumjeva postepeno opuštanje tijela, tako što ćete krenuti od glave pa sve do stopala. Takođe, uzimanje melatonina može vam pomoći da lakše zaspite.

Promjene u raspoloženju


Nervoza, česte promjene u rapoloženju te blaga depresija mogu se javiti kod promjene nivoa estrogena organizmu. Međutim, isti simptomi se mogu javiti i ako imate probleme na poslu ili kod kuće. Važno je prepoznati šta je u pitanju kako biste znali kako da se ponašate. Potražite pomoć od prijateljice ili, ako je potrebno, i od profesionalnog savjetnika. Joga i pravilna tehnika disanja mogu vam pomoći da smanjite stres.

Najčešći simptomi u toku menopauze

Noćno znojenje


Noćno znojenje javlja se u toku perimenopauze, ali je mnogo izraženije kada se zaustavi proizvodnja estrogena. Meditiranje noću prije spavanja mnogim je ženama ublažilo ove simptome.

Umor


Jedan od glavnih simptoma menopauze je umor. Zdrav i kvalitetan doručak će vam dati dovoljno energije da “preživite“ dan. Konzumiranjem voća i namirnica bogatih omega-3 masnim kiselinama poboljšaćete mentalno zdravlje. Vježbe istezanja (joga) će vratiti fizičku, a šetnja prirodom, mentalnu snagu.

Smanjena želja za intimnim odnosima


Ona može nastati usljed smanjenja proizvodnje estrogena, ali i zbog stresa i problema u ljubavnoj vezi. Pričajte sa partnerom o svojim osjećanjima. Romantičan vikend u dvoje može pomoći u smanjenju stresa te imati pozitivan efekat na povećanje želje za intimnim odnosima.

Najčešći simptomi u toku postmenopauze

Pojava osteroporoze (slabljenje kostiju)


U ovom periodu postoji povećana mogućnost slabljenja kostiju što može dovesti do čestih lomova. Kako biste preventivno djelovali na ovaj problem uzimajte velike količine kalcijuma i vitamina D. Dobri izvori kalcijuma su jogurt, mlijeko, sok od narandže te dodaci ishrani u obliku tableta. Vježbe sa tegovima takođe mogu ojačati kosti.

Vaginalna suvoća


Ovo može predstavljati bolan i neugodan problem, posebno prilikom intimnog odnosa te izazvati krvarenje. Koristite lubrikante kako biste ga ublažili. Namirnice od soje te biljka cimifuga mogu ublažiti ovu neugodnost.

Dobijanje na težini


Estrogen ima veliku ulogu u kontroli metabolizma, a samim tim sprečava i prekomjerno debljanje. Međutim, kako njegova funkcija opada, tako se kilogrami počinju “lijepiti“. Zbog toga je važno da se pravilno hranite. Pojačajte unos žitarica, voća, povrća i namirnica bogatih vlaknima. Takođe, odlično bi bilo da krenete na aerobik, u teretanu ili čak na ples.

Povremeno gubljenje pamćenja


I muškarci i žene u toku života dožive “rupe“ u pamćenju. Međutim, u postmenopauzi to se dešava mnogo češće. Izbjegavajte hranu bogatu ugljenim hidratima. Redovno vježbajte. Trideset minuta vježbanja dnevno će poboljšati pamćenje i koncentraciju. Takođe, veoma je važno da “vježbate“ i mozak. Čitanjem knjiga, učenjem novih vještina ili sviranjem muzičkih instrumenata ćete stimulisati centar za pamćenje u mozgu.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info