5 feng shui savjeta za ostvarivanje ciljeva

0

Bez obzira koliko smo zahvalni na onome što imamo, činjenica je da uvijek želimo više. Više zdravlja, više ljubavi, više novca, više uzbuđenja! I, u tome nema ništa loše. Međutim, stvari ponekad mogu i “zastraniti”, u zavisnosti od toga na koji način želite ostvariti da imate više svega u životu. U feng shui “nauci” postoje dvije energije koje stvaraju univerzum: yin (mirna, tiha, prizemljena) i yang (glasna, vatrena, aktivna). Ako ste ikada vidjeli simbol koji predstavlja yin i yang (okrugli simbol sa bijelim i crnim dijelom), onda znate da između te dvije polovine postoji poetska ravnoteža.

Slijedenjem ove drevne mudrosti, živimo optimalni život kada imamo ravnotežu između djelovanja i odmora. Međutim, ta ravnoteža se remeti kada želite više nečega (to znači da ćete više raditi na tome, a manje odmarati). Za početak, evo nekoliko feng shui ideja koje vam mogu pomoći da ostvarite tu ravnotežu i dobijete više onoga što želite u životu.

 

Stvorite prostor

Napolje sa nepotrebnim stvarima i neredom! Ako je vaš život preopterećen stvarima koje čuvate “u slučaju da vam zatrebaju” nećete imati prostora za stvari koje su vam zaista potrebne! Posebno je korisno da se otarasite starih papirnih dokumenata, predmeta koji vas podsjećaju na loše stvari koje su vam se desile u životu (sve ono na šta pogledate i postanete uznemireni ili ljuti) kao i sve druge stvari koje zauzimaju prostor, a koje nemaju sentimentalnu vrijednost.

 

Prigušite svjetla

Jarko osvjetljenje idealno je tokom dana, jer ono “kupa” vaš dom životom i energijom. Kako se dnevna svjetlost gasi, tako počnite da prigušujete svjelost u vašem domu. Ne samo da ćete spavati bolje već ćete se osjećati i povezanijima sa prirodom.

 

Omekšajte

Mekane teksture, zapravo, utiču na vaš pogled na život. Dodir je osjećaj koji često zanemarujemo u našim životima, ali mekani tepisi, jastuci od pliša, svilenkaste plahte pa čak i mekša odjeća imaju blag uticaj na nas. Istraživanja pokazuju da stvari koje dotaknemo imaju uticaj na naše emocije i sud o ljudima i situacijama. Dakle, ukoliko želite da vas drugi vide kao osobu koja je blage naravi i otvorena srca, omekšajte svoje životno okruženje.

 

Podsjetite se da je život fantastičan

Rečenica koju je, s ciljem sugestije i autosugestije, “oformio” poznati francuski psiholog Emil Kue (“Svakoga dana, u svakom pogledu, postajem bolji i bolji”) afirmacija je koju trebate ponavljati sebi više puta u toku dana. Ona će vam pomoći da se veoma brzo i počnete osjećati tako i da ostvarite ono što želite.

 

Kažite “Da” sebi i svemu što volite

Ukoliko u toku dana “ugradite” vrijeme za sebe kako biste istražili svoje kreativne interese, čitali knjige, istražili umjetnost u vašoj okolini, opustili se uz jednostavne vježbe joge ili meditaiju, vi stvarate receptivniji prostor. To nije vrijeme “bačeno u budale”; to je bitno vrijeme koje podmlađuje tijelo i duh te vas čini ispunjenijima, zadovoljnijima i srećnijima.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info