9 načina da zadržite prirodni sjaj kože u hladnijim danima

0

Hladni dani mogu uticati na vaše raspoloženje, ali i na izgled. Niske temperature mogu izazvati pravi haos na vašem licu te krajnji rezultat najčešće predstavlju suha koža i blijed ten. Dobra vijest je što ovaj problem možete riješiti brzo i jednostavno. Iskoristite sledećih devet savjeta kako bi koža ostala zdrava i njegovana tokom cijele zime.

  • Sredstvo za čišćenje lica. U zimskim danima pređite na blago, kremasto sredstvo za čišćenje lica koje u sebi sadrži bogate hidratantne sastojke poput glicerina i keramida. Na ovaj način ćete zadržati prirodnu vlažnost kože. Proizvode koji u sebi sadrže glikolne i salicilne kiseline nemojte koristiti do proljeća, jer oni mogu izazvati iritaciju i perutanje kože.
  • Proizvodi za piling kože. U hladnim danima je veoma važno redovno raditi piling kože. Najbolje bi bilo kada biste je tri puta sedmično masirali nježnom četkom kako biste uklonili suhu kožu i zadržali njen prirodni sjaj. Nakon pilinga obavezno nanesite hidratantni losion ili kremu.
  • Losion za tijelo. Hladan vazduh, vjetar i grijanje najveći su neprijatelji za vašu kožu. Zamijenite lagane losione za tijelo sa onim masnijim, puter varijantama koje u sebi sadrže hijaluronske kiseline koje zadržavaju vlažnost kože.

  • Jutarnja zaštita. Svako jutro, prije kreme za lice, nanesite serum bogat antioksidantima. Oni će ubrzati oporavak kože i spriječiti da lice izgubi boju usljed uticaja negativnih faktora poput smoga, magle ili vremenskih (ne)prilika. Potražite proizvode koji u sebi sadrže vitamin C i nar.
  • Ne zaboravite na zaštitni faktor. UV zračenje je i zimi veoma snažno, tako da ne smijete zaboraviti da koristite kremu sa zaštitnim faktorom. Nabavite onu sa zaštitim faktorom 30 i koristite je svakodnevno.
  • Noćna krema. Zima je vrijeme kada koža mora biti njegovana više nego u toplijim danima. Koža gubi svoj prirodni sjaj prilikom starenja. Vremenski uslovi takođe, ubrzavaju starenje kože i gubitak sjaja. Svako veče, prije spavanja, na lice nanesite kremu sa retinolom koja će pospješiti proizvodnju kolagena i vratiti koži njen prirodni sjaj.

  • Pobijedite toplotu. Vjerovatno ste do sada već uveliko pojačali temperaturu na termostatu. Nažalost, topli vazduh u vašem domu će ubrzati isušivanje kože lica. Kako biste spriječili da se ovo dogodi, nabavite ovlaživač vazduha. On će osigurati neophodnu vlažnost te spriječiti moguću pojavu iritacije kože.
  • Zaboravite na bronzer. Čak i najtanji sloj bronzera učiniće da lice izgleda neprirodno. Umjesto njega, nabavite svjetlucavi puder koji će se savršeno uklopiti sa prirodnom bojom vašeg tena. Nanesite ga na vrhove jagodica, duž nosa i iznad usana te “stopite” s kožom. Ovo je jednostavan način da vaše lice ponovo zablista prirodnim sjajem.
  • Tuširanje. Skratite vrijeme koje provodite ispod tuša, jer vrela para uklanja prirodna ulja iz kože. Pokušajte da se tuširate mlakom vodom, a ako ste “zimogrižljivi“, onda vrijeme provedeno ispod tuša ograničite na pet minuta. Odmah nakon završetka, na još vlažnu kožu, nanesite losion za tijelo kako bi koža ostala hidratizirana.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info