6 opasnih lekcija koje treba da prestanete učiti djecu

0

Kao roditelj, vi ste uzor. Međutim, koje vrste “lekcija” primjenjujete u vaspitanju i “oblikovanju” vaše djece? Svi imamo male mane, a kada je u pitanju vaspitanje djece, svaki roditelj misli da radi najbolje. Ipak, niste savršeni. Ukoliko djecu učite sledeće lekcije, bilo bi mudro i više nego poželjno da to prestanete, jer im one mogu donijeti više zla nego dobra u životu.

 

U redu je da ne poštuješ svoje tijelo

Da li “zlostavljate” svoje tijelo prejedanjem ili čestim dijetama koje nemaju efekta? Pijete previše alkohola? Govorite sebi ružne stvari o svom izgledu kada se pogledate u ogledalu?

Vaše dijete uči da cijeni svoje tijelo kroz vaš primjer. Kakav primjer želite da mu budete?

 

Odnos sa elektronskim uređajima bitniji je od ljudskog odnosa

Da li spavate sa telefonom koji je praktično odmah pored vas, ispod jastuka? Provjeravate elektronsku poštu ili statuse društvenih mreža dok vam se partner obraća? Ako je to tako, onda djecu učite da je mnogo važniji kontakt sa elektronskim napravama nego sa ljudima koji se nalaze tik do njih.

 

Dezert je nagrada, jer si bio/bila “dobar/dobra”

Jeste li ikada rekli djetetu nešto tipa: “Ako budeš bio dobar/dobra u gostima, dobićeš slatkiš kada se vratimo kući”? Mnogi dobronamjerni roditelji “podmićuju” djecu hranom. Veoma je primamljivo ponuditi poslasticu za dobro ponašanje. To je brz i lagan način da dijete sarađuje, bar na neko vrijeme.

Međutim, to je pogrešna i opasna lekcija koju učite svoje dijete – ona može dovesti do nastanka obraca nezdravog načina ishrane koji je teško promijeniti kasnije, u odraslom dobu.

 

Varanje je u redu, sve dok te ne uhvate

Primjer: “Prodavačica nam greškom nije naplatila. Idemo odmah da ti uzmemo još jednu stvar!”

Ukoliko naučite dijete da je varanje u redu (sve dok vas ne uhvate) zapravo mu ne radite nikakvu uslugu. Ovakav obrazac ponašanja može se početi dešavati u školi (prepisivanje tokom pismenih provjera znanja), ali i u kasnije, u tinejdžerskom i odraslom dobu (kršenje zakona i varanje partnera). Zato što ste ih naučili da ne postoje nikakve posljedice, sve dok se prikrivaju tragovi.

 

U redu je da ne ispunjavate obećanja i obaveze

Da li kažete ljudima da ćete im se javiti i onda to ne uradite? Da li kažete da ćete nešto završiti do određenog vremena, ali to na kraju ne završite? Kada konstantno gazite svoju riječ, učite svoje dijete da lični integritet zapravo ne znači mnogo i da pouzdanost nije važna osobina.

 

Želje i potrebe drugih ljudi važnije su od tvojih sopstvenih

Da li se povlačite kada treba da pokažete ko ste zaista? Da li šutite umjesto da tražite ono što želite i što vam pripada? Sasvim je prirodno da želite da se sviđate drugima i da vas drugi prihvataju. Međutim, kada ne slijedite svoje srce svom djetetu šaljete poruku da ono što zaista želite nije bitno.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info