Pucanje kose: 5 uzroka i 5 rješenja

0

Vaša kosa sve češće puca prilikom češljanja, vrhovi su ispucali, a jedan dio je kraći od drugog… Tražili ste čudo: frizera, proizvod koji će vam pomoći, nešto ili nekoga ko će vašoj kosi vratiti njen stari, zdravi izgled. Ipak, ispostavilo se da je to nemoguća misija. Upravo zbog toga je i više nego potrebno da saznate zbog čega vam kosa puca i šta, zaista, možete učiniti po tom pitanju.

Nedostatak hidratacije i ulja


Suhi, oštećeni vrhovi su, najblaže rečeno, neprijatna pojava. Vaše vlasište proizvodi prirodna ulja koja održavaju određeni nivo hidratacije u kosi. Brzina kojom ova ulja dolaze do vrhova zavisi od tipa kose. Što je kosa gušća i kovrdžavija to je proces sporiji. Međutim, čak iako vaše vlasište proizvodi dovoljne količine ulja, vi možda negativno utičete na njegovu distribuciju i to svakodnevnim pranjem kose, izbjegavanjem upotrebe regeneratora i čestim ispravljanjem.

Pretjerana upotreba toplote


Oštećenja nastala usljed pretjerane toplote nastaju usljed čestog korištenja alata za stajling (fen, uviječ, pegla i slično). Upravo ova vrta oštećenja najviše i utiče na pucanje kose, promjenu njene teksture i stvaranje ispucalih vrhova. Ipak, imajte na umu da često izlaganje kose hemikalijama (farbanje i drugi tretmani za stajling) takođe može uticati na pucanje i opadanje kose.

Loša ishrana


Namirnice sa visokim sadržajem soli (razne vrste grickalica) mogu uzrokovati pucanje kose. Isto tako, namirnice sa visokim sadržajem šećera (razni slatkiši) mogu ometati apsorpciju proteina koji su od izrazito velikog značaja za zdravlje kostiju, zuba i kose.

Stres


Bilo da ste pod pritiskom oko završavanja važnog projekta, imate problema kod kuće ili prolazite kroz težak period, to se neće samo vidjeti na vašem licu već i na kosi. Zbog stresa često dolazi i do zanemarivanja kose, što nije dobro. Kosi je uvijek potrebno pružiti optimalnu njegu kako bi ona uvijek dobro izgledala.

Oboljenja


Pucanje i pretjerano opadanje kose ponekad mogu biti znak i potencijalno ozbiljnijeg problema. To može biti rani signal da nešto ne funkcioniše kako bi trebalo u organizmu i u takvim situacijama se preporučuje da posjetite doktora.

Sve navedeno može izgledati kao loše vijesti, ali bitno je znati zašto ne dobijate željene rezultate. Sada, kada su vam jasni potencijalni uzroci, možete biti otvoreni za rješenja i dalju prevenciju.

Svakodnevno


Za početak, trebali biste pokušati da zaustavite manipulisanje vašom kosom. Pokušavajte da izbjegavate alate za stajling kose koji rade na principu toplote koliko god je to moguće, kao i pretjerano češljanje na dnevnoj bazi. Svakodnevno pranje kose nije preporučljivo za bilo koji tip. Što se tiče ishrane, zdravija hrana ima mnogostruke koristi, a lijepa i zdrava kosa samo je jedna od njih. Konzumirajte namirnice bogate proteinima te budite umjereni sa hranom koja sadrži mnogo soli ili šećera. Takođe, pijte dosta vode, jer je ona veoma važna za hidrataciju kose.

Opuštanje


Svakodnevno izlaganje stresnim situacijama može biti prilično loše po vaše zdravlje, ali i po izgled vaše kose. Ne zaboravite da se svakodnevno opustite, bilo da je to u obliku pjenušave kupke, čitanja dobre knjige ili nečeg sasvim trećeg. Vaša kosa, ali i organizam, biće vam zahvalni zbog toga.

Nahranite kosu


Vašoj kosi je potrebna hrana i to u obliku hranjive maske. Postoji mnogo maski koje možete napraviti sami, a mi vam donosimo jednu u kojoj je glavni sastojak avokado (on, zaista, čini čuda za kosu). Za masku vam je potrebno:

  • jedan avokado
  • jedna kašika maslinovog ulja
  • jedna kašika meda.

Izgnječite avokado (možete ga ubaciti i u blender) te dodajte ulje i med. Sastojke dobro izmiješajte te dobijenu masku nanesite na vlažnu kosu, od korijena do vrhova. Na glavu stavite kapu za tuširanje ili plastičnu kesu te kosu isperite nakon pola sata. Nakon toga šamponirajte i nanosite regenerator kao i obično. Masku koristite jednom do dva puta sedmično.

Proizvodi za obnavljanje i hidrataciju


Kada je riječ o proizvodima za njegu, uvijek koristite one koji su namijenjeni vašem tipu kose. Takođe, najbolje ćete uraditi ako birate proizvode sa prirodnim sastojcima. I, primjera radi, nemojte dozvoliti da vas “zavedu” proizvodi u čiji sastav ulaze mineralna ulja – oni samo zvuče da su prirodni, ali će vam u konačnici dodatno isušiti kosu. Ukoliko imate tanku i rijetku kosu, izbjegavajte korištenje kremastih šampona. S druge strane, ako imate gustu, kovrdžavu kosu koja ima tenenciju da se isušuje, ne zaboravite koristiti regenerator nakon svakog pranja.

Redovno skraćivanje


Redovno skraćivanje kose, svakih šest do osam sedmica, ne samo da će eliminisati ispucale vrhove već će i smanjiti pucanje kose. Ukoliko imate veoma oštećenu kosu, na prvu vam se može činiti da se dosta kose treba odsjeći, ali kako budete redovno išli na skraćivanje i pridržavali se navedenih savjeta, vaša kosa će postajati jača i zdravija.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info