Oprez: 6 anti-age proizvoda koji imaju suprotan efekat

0

Pričajmo o izdaji! Proizvodi koji koristite za njegu kože s ciljem zadržavanja njenog mladalačkog izgleda zapravo mogu učiniti da izgledate starije! Dobre vijesti? U nekim slučajevima, jednostavno “podešavanje” načina na koji ih koristite može vratiti vrijeme unazad. A u drugim, zamjena za druge proizvode učiniće trik. Evo šta trebate uraditi.

 

Anti-age krema

Krema koja sadrži retinol, moćni sastojak koji je zaslužan za smanjenje bora, može da vas učini starijima, ako se ne koristi pravilno. Ako pretjerujete sa anti-age kremama, isušićete kožu, izazvati alergijsku reakciju te će bore biti još vidljivije. Koristite veoma male količine (otprilike veličine zrna graška) kako biste izbjegli da vam se ovo dogodi. Takođe, za početak je nemojte koristiti svakodnevno, već dva do tri puta sedmično. Ako primijetite da koža dobro reaguje na retinol, onda kremu možete slobodno koristiti i češće. Međutim, ako primjetite da je koža suha i previše zategnuta, potražite savjet od dermatologa koji vam može preporučiti kremu sa manjim postotkom retinola.

 

Proizvodi za piling lica

Postoji veliki broj proizvoda koji u sebi sadrže sastojke koji odmah nakon korištenja vidno očiste kožu. Česta upotreba ovih proizvoda može vidno oštetiti površinski sloj kože. Naime, oni sadrže sastojke kako što su kristali i mljevene sjemenke, koji često na kožu djeluju previše agresivno te je oštećuju i ubrzavaju njeno starenje. Piling kože je veoma važan i zbog toga ga nemojte “preskakati”. Izaberite kremaste pilinge, primjera radi, one koji u sebi sadrže kokosovo ili maslinovo ulje.

 

Proizvodi za umivanje

Pjenasti proizvodi za pranje lica  idealani su za jutarnje čišćenje lica. Međutim, oni u sebi sadrže visok nivo surkatanata odgovornih za “izvlačenje” prirodnih ulja iz kože, čine lice bezbojnim te naglašavaju bore. Zbog toga je najbolje da ih prestanete koristiti kada pređete tridesete. Umjesto toga nabavite tonik za čišćenje lica sa hidratantnim keramidima koji će pomoći pri očuvanju površinskog sloja kože.

 

Maske za posvjetljivanje lica

Ove maske su odlične, ako ih koristite s vremena na vrijeme, ali ako pretjerate, nećete biti zadovoljni rezultatom. Agensi za posvjetljivanje, kao što su alfa-hidroksi kiseline i hidrokinon, će “istrošiti” kožu te će ona postati osjetljiva, posebno ako se često izlažete suncu. Kao rezultat toga dobićete prijevremene, tamne “staračke” pjege. Kako biste ovo izbjegli, nabavite proizvode na biljnoj bazi sa zaštitnim faktorom.

 

Krema za sunčanje

Ako već duže vrijeme imate jednu te istu kremu za sunčanje, obavezno je bacite. Nakon što je otvorena, krema za sunčanje se može koristiti naredne dvije godine. Korištenje poslije tog perioda neće donijeti nikakvu zaštitu od sunca te može dovesti do ozbiljne iritacije kože.

 

Tonik za lice

Tonik za lice, kao i drugi proizvodi koji u sebi sadrže alkohol, mogu vidno da isuše kožu te uklone prirodna ulja iz nje koja joj služe kao zaštita od negativnih uticaja spoljašnjih iritanasa. Kako biste spriječili da se to dogodi i vama, birajte proizvode koji u sebi ne sadrže alkohol (alcohol – free).

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info