Promijenite izgled vašeg doma za samo deset minuta

0

Bez obzira da li su vam se iznenada najavili gosti ili jednostavno želite da nešto na brzinu promijenite, uređenje doma za deset minuta je rješenje za vas. Donosimo deset brzih i jednostavnih ideja uz pomoć kojih ćete za kratko vrijeme uljepšati i osvježiti svoj dom.

Izbacite nepotrebne stvari


Niste u pravu ako mislite da izbacivanje nepotrebnih stvari nema nikakve veze sa preuređivanjem doma. Uklonite sve sitnice koje ničemu ne služe kako bi ostali predmeti došli do izražaja. Stari računi, novine te reklamni papiri nemaju šta da traže na stolu ili po policama. Možda ih vi više i ne primjećujete, ali budite sigurni da gosti hoće. Uzmite kutiju te u nju stavite sve stvari koje su višak.

“Obojite” prostor


Ovo je jednostavan način da promijenite čitav koncept jedne prostorije za kratko vrijeme. Dodajte tople boje poput žute, crvene ili narandžaste ako želite da u sobu unesete dodatnu energiju. Ali, u slučaju da želite da se osjećate mirno i opušteno, u prostoriju unesite plavu, zelenu ili ljubičastu nijansu.

Napravite razmještaj


U malom prostoru i nije baš jednostavno napraviti dobar raspored. Međutim, ništa ne košta da pokušate. Za početak izbacite namještaj koji ne koristite. Pokušajte da promijenite položaj stvari koje već imate (primjera radi okrenite ga dijagonalno) ili da ga postavite u drugi dio sobe. Takođe, pokušajte da zamijenite namještaj, primjera radi, u spavaćoj sobi sa onim u dnevnoj.

Pravilno osvjetljenje


Pravilan raspored svjetla unutar prostorije može uticati na cjelokupni izgled. Naravno, važno je da prostorija bude adekvatno osvijetljena, ali isto tako, primjera radi, lampe mogu biti i odličan ukrasni detalj.

Dodajte udobnost


Jastuci i prekrivači su jeftin način da unesete boju i osjećaj udobnosti u svoj dom. Takođe, mekani tepisi te prostirke za kupatilo će uraditi isto.

Prostor za skladištenje stvari


Kada živite u malom prostoru, veoma je važno da dobro iskoristite svaki slobodan kutak. Za početak se riješite stvari koje vam nisu potrebne. Iskoristite razne kutije i ladice kako biste u njih složili odjeću koju ne koristite, knjige i ostale sitnice.

Pružite gostima osjećaj dobrodošlice


Ako imate goste, odvojite malo vremena da uredite kupatilo kako bi se oni osjećali kao kod svoje kuće. Primjera radi, nabavite mala pakovanja kozmetike koje ćete staviti u pletenu korpicu i koja će im uvijek biti na dohvat ruke. Promijenite zavjesu u kupatilu, “urolajte“ peškire te dodajte cvijeće.

Cvijeće


Da bi prostor u kojem živite uvijek izgledao čisto i svježe, obavezno u njega unesite prirodno cvijeće. Nemojte zaboraviti na kupatilo i spavaću sobu. Na kraju krajeva, ne postoji ništa što bi vaš dom više uljepšalo nego samo cvijeće.

Očistite prozore


Vodite računa da prozori uvijek budu čisti, jer ako su prljavi, dovoljno količine prirodne svjetlosti neće “prodrijeti” unutar vašeg doma. I naravno, na ovaj način svaka prostorija će izgledati čistije i veće.

Ubacite predmet koji će privući pažnju


Da bi prostor izgledao što modernije, potrebno je da u njega unesete neki zanimljivi detalj. Bilo da se radi o velikom cvijetu, umjetničkom djelu, možda skulpturi ili čak komadu namještaja, šta god da je u pitanju, važno je da privuče pažnju i izazove divljenje vaših gostiju.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info