7 stvari koje svaki par treba uraditi prije nego pomisli o razvodu

0

Problemi u braku, bez obzira koliko oni bili veliki ili ne, trebaju da se rješavaju zajedničkim snagama. Donosimo sedam odličnih savjeta koji, ako ih pravilno slijedite, mogu da vrate pozitivnu energiju u vaše živote te vas ojačaju da zajedno prebrodite sve probleme.

 

Ako želite da na sve načine izgladite odnose sa suprugom te popravite sve što ne valja u vašem braku, krenite od sebe. Nekada je potrebna samo jedna osoba kako bi stvari promijenila na bolje. To što možda očekujete da se on treba promijeniti kako biste bili srećniji, velika je greška. Za početak sastavite listu osobina koje želite da vaš partner posjeduje. Primjera radi želite da bude pun ljubavi, saosjećanja kao i da bude nježan i ljubazan prema vama. Nakon što ste završili sa spiskom, sledeći korak je da se zapitate koliko od tih osobina vi posjedujete. Ako je odgovor “jako malo”, onda za vaš brak postoji velika šansa da se popravi te da bude bolji i stabilniji. Ako ste voljni da radite na sebi, popravite svoje nedostatke, lako ćete uticati i na supruga da uraditi isto te ćete sigurno, kao bolje i jače osobe, uspjeti da spasite brak.

 

Većina supružnika koji imaju probleme u braku za njih obično krive onu drugu osobu. Zbog toga je važno da neko učini prvi korak i prizna svoje nedostatke pa čak i da zatraži oproštaj. Ni druga strana neće ostati imuna te će sigurno pokušati da uradi isto. Ovo je odličan način da se započne bilo kakav oblik pozitivne komunikacije koja je, zna se, ključni faktor svake veze.

 

Navike nastale u vezi teško se mogu promijeniti kao i bilo koje druge. Ali, ako ste svjesni da nešto ne funkcioniše kao što bi trebalo, potrudite se da to promijenite. Ako ste sami sebe ubijedili da vas on ne voli, da mu nije stalo, da vaš brak nema budućnosti, nemojte ni očekivati da će stvari krenuti na bolje. Međutim, ako se fokusirate na pozitivne stvari te vas on svojim djelima ubijedi u suprotno, ne odustajte, jer nada još uvijek postoji.

 

Ponekada se problemi u braku javljaju kao refleksija negativnih iskustava iz prethodnih veza. Ali kada biste vas dvoje sjeli i razgovarali o tome, sigurno biste uspjeli zajedničkim snagama da se riješite “duhova iz prošlosti”. Nemojte se ustručavati da ga upitate šta je pogrešno u tome što radite kada ga toliko tjerate od sebe. Da li ga stvarno činite nesrećnim? Šta treba da promijenite kako bi se on osjećao bolje? Iskrena pitanja, koja dolaze iz srca, automatski će izazvati isti osjećaj i kod njega, što će pozitivno uticati da se zaliječe stare rane te će vas dodatno zbližiti.

 

Čak i kada imate najboljeg partnera na svijetu, ponekad vas može iznervirati njegovo ponašanje. Veoma je bitno da na vrijeme shvatite da ga ne možete promijeniti, jer prihvatanje partnera onakvog kakav jeste jedan je od ključnih faktora uspješne veze.

 

Vratite se na početak kada ste bili najzaljubljeniji te provodili vrijeme zajedno i bezuslovno se voljeli. Izaberite bar tri stvari koje su vam se desile u toku dana te razgovarajte o njima. Ovo je najefikasniji način da uvijek budete povezani i u toku. Poklonite mu nešto, zagrlite ga te dajte ili zatražite savjet od njega. Sve su ovo sitnice koje će vas opet povezati na duže staze. Ako jedan od partnera pokaže ljubav, velika je mogućnost da će i onaj drugi učiniti isto. Budite uporni, sigurno ćete uspjeti.

 

Morate biti potpuno svjesni šta, u stvari, predstavljaju razvod i konačno razdvajanje. Naravno, to ne znači da morate ostati u braku ako niste srećni, ispunjeni i zadovoljni. Ovo je više za parove koji su na granici i koji o razvodu misle kao bijegu od svađe i konstantne depresije. Mnogo parova prilikom svađe, ne razmišljajući previše, kažu da žele razvod. Ali isto tako, kada se “strasti smire”, oni požale na tim riječima. Ne letite pred rudo, već dobro razmislite sledeći put kada spomenete riječ “razvod”. To nije nešto sa čim se treba šaliti i ne prijetite njim dok ne budete potpuno sigurni da ga želite.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info