4 ključna koraka da ublažite anksioznost

0

Da li ste znali da je anksiozni poremećaj najčešća vrsta mentalnog poremećaja koji zahvata žene starije od osamnaest godina?

Naravno, ni muškarci nisu imuni, a procjenjuje se da oko 20% svjetske populacije pati od anksioznosti. Dobra vijest je da postoji nekoliko stvari koje možete uraditi kako biste je ublažili, a stručnjaci preporučuju sljedeće četiri.

Eliminišite ili smanjite unos kafe


Iako vam se ovo vjerovatno ne sviđa, istraživanja pokazuju da kafa povećava osjećaj anksioznosti. Smanjenje unosa na jednu šoljicu dnevno (ili potpuno eliminisanje) pomaže da se osjećate smirenije, opuštenije i manje nervozno. Ukoliko volite tople napitke, pokušajte kafu zamijeniti biljnim čajem.

Izbjegavajte pretjerane količine rafinisanog šećera i ugljenih hidrata


Šećer i “bijeli ugljeni hidrati” mogu izazvati konstanto podizanje i spuštanje šećera u krvi. Osjetite privremeno olakšanje, a nakon toga ste razdražljivi i anksiozni. Balansiranje šećera u krvi ključ je za održavanje smirenosti. Pokušajte rafinisane šećere zamijeniti prirodnima, a bijele ugljene hidrate integralnim varijantama.

Prestanite se porediti sa drugima


Hronično poređenje sebe sa drugim ljudima dugoročno će vas spriječiti da se osjećate dobro u svojoj koži. Ono što vidite spolja prilično je varljivo i ne odražava tačno stanje tuđeg života i emocionalnog blagostanja. Poređenje sebe sa drugima zasniva se na poređenju vaše realnosti sa idealizovanim iluzijama koje formirate o tuđem životu.

To nije pošteno prema vama i neće uticati na vaš osjećaj sreće ili razboritije odlučivanje. Takođe, veoma je lako “skliznuti” u ulogu žrtve i vjerovanje da su vam “podijeljene loše karte” što, jednostavno, nije istina i zapravo vas udaljava od stvaranja života koji volite. Fokusirajte se na sebe, na svoj vlastiti put i na ono što je dobro za vas.

Preispitajte svoja očekivanja


Da li zaista ništa ne vrijedite zato što vam butine dodiruju jedna drugu ili zato što nemate ravan stomak? Da li ste stvarno “promašen” slučaj, jer niste dobili onaj posao prije dvije godine? Da li zaista ne zaslužujete pažnju nježne i brižne osobe?

Ukoliko govorite sebi da ste dostojni velikih stvari samo kada dostignete “savršenstvo” (ili ako razmišljate na taj način) vi stvarate očekivanja koja nikada nećete moći ispuniti. Konstanto ćete se osjećati kako “zaostajete”, “niste spremni” ili “niste dovoljno dobri”. Ništa ne stvara veći nivo anksioznosti kao osjećaj da je ono što zaista želite izvan vašeg domašaja.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info