5 najčešćih razloga zbog kojih muškarci lažu

0

Da li vam je dosadilo to što vas partner iz dana u dan laže? Kaže da radi dokasno, a u stvari je svratio u lokalni kafić na pivo. On u suštini uvijek laže o sitnim stvarima, što dovodi do toga da se ozbiljno zapitate da li laže i o onome što se tiče vas i vaše veze.

Postoji mnogo razloga za takvo ponašanje, a što je najgore i većina žena radi isto. Zbog toga ne bi trebalo da budete baš previše strogi prema njima, bar dok ne saznate prave razloge koji se kriju iza takvog ponašanja. Za početak saznajte koje su to laži koje muškarci najčešće govore kako biste ih bolje razumjeli te zajedničkim snagama pokušali da stvorite iskreniji odnos i bolju komunikaciju u ljubavnoj vezi.

Muškarci lažu kako bi izbjegli nepotrebnu “dramu”


Da li se nekada desilo da ste ishitreno odreagovali kada vam je iskreno rekao šta želi i očekuje od vas i vaše veze? Da li bi lakše bilo da je neke stvari jednostavno prešutio? Muškarci često neke stvari zadrže za sebe radi “mira u kući”.

Ako je on dovoljno sposoban da izgovori bezlazlenu laž kako vas ne bi povrijedio, kao i da olakša svoj život, zašto bi ikada poželio da vam kaže istinu? Isto važi i za žene. I jedni i drugi žele da izbjegnu probleme i stvari učine jednostvanijima za njih same.

Muškarci lažu kako ne bi bili uhvaćeni


Niko ne želi da bude uhvaćen radeći stvari koje ne bi trebao da radi. Opet, ovo vrijedi kako za muškarce, tako i za žene. Međutim, muškarci imaju “moć” da za svoje greške i trenutke slabosti, okrive ženu. On će iskoristiti svaki mogući izgovor koji mu padne na pamet kako bi se izvukao te će mu glavno opravdanje biti da nije želio da povrijedi vaša osjećanja.

Ipak, poenta je u tome da je slagao, jer nije želio da izazove vaš bijes nakon što ste ga uhvatili u laži. Ako ga uhvatite da radi nešto što ne bi trebao da radi, znajte da on uopšte nije ni razmišljao da li će vas povrijediti ili ne. Lagao je zato što je želio da “spasi” svoju kožu te izbjegne svađu sa vama. Nema tu puno filozofije te za takvo ponašanje izgovor ne postoji.

Muškarci lažu kako bi se izvukli od obaveza


On će naći bezbroj izgovora kako bi se izvukao od svakodnevnih kućanskih poslova i obaveza. Ako ga zamolite da svrati u prodavnicu kada završi s poslom, nemojte se iznenaditi ako odjednom bude morao da ostane duže na poslu. Ili možda, on “zaboravi” da odradi svoj dio kućanskih poslova, jer već zna da ćete ih uraditi umjesto njega. Zašto da iznese smeće ili plati režije kada zna da ćete na kraju to ipak uraditi vi?

Muškarcima ne prija kada ih “tjerate” da rade stvari koje ne žele. Što ga više pritišćete, više izgovora će pronaći. Najbolji način da mu “doskočite” je da napravite listu obaveza i zaduženja te da mu predočite njegov dio posla kada je dobro raspoložen i opušten.

Muškarci lažu poučeni negativnim iskustvima iz prošlosti


Muškarci koji su imali negativno iskustvo sa bivšim djevojkama često lažu sadašnje kako bi izbjegli probleme. Primjera radi, ako mu je bivša stalno zamjerila zbog čestog druženja sa prijateljima, ako to i dalje radi, budite spremni da vas laže o tome.

Ako vam kaže da ostaje duže na poslu, velika je mogućnost da negdje sa prijateljima gleda utakmicu uz čašu piva. U ovom slučaju, on ne govori istinu, jer mu je vaša prethodnica pravila probleme te ne želi da isto proživljava i sa vama.

Muškarci lažu, jer su nesigurni


Ponekad muškarci lažu, jer ne znaju kako biste se ponašali ako biste znali stvarno stanje. Želi da vas impresionira pa zbog toga prešućuje stvari koje mu ne idu korist. Nesiguran muškarac će lagati o svojim godinama ili poslu. Često će na društvene mreže postaviti sliku na kojoj je bar deset godina mlađi, vjerovatno iz vremena dok mu kosa još nije bila sijeda te je bio desetak kilograma lakši.

Normalno je da neko bude nesiguran, ali laganje o ličnim stvarima i nije baš najbolji način da se ostvari kvalitetna i stabilna veza. Muškarac koji laže o sitnim stvarima, sigurno će lagati i o krupnijim i važnijim. Ruku na srce, takav muškarac vam ni u kojem slučaju nije potreban.

Kako da stvorite iskreniji odnos i bolju komunikaciju u ljubavnoj vezi?


Sada, kada ste vidjeli najčešće razloge zbog kojih muškarci lažu žene, saznajte kako da ih naučite da budu iskreniji. Najbolji način da svog partnera ohrabrite je da u njemu stvorite osjećaj sigurnosti. Nije isto reći da se nećete naljutiti i napraviti problem ili svojim djelima pokazati da stojite iza svojih riječi.

Pokušajte da ostanete mirni sljedeći put kada vam kaže nešto za šta bi se obično jako iznervirali. Nemojte se svađati sa njim samo zato što je rekao nešto što se vama nije dopalo. Kada vaš partner bude siguran da, kao odrasla osoba, možete podnijeti njegovu iskrenost, on će se sve više i više početi otvarati te neće imati potrebu da vas laže.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info