5 fraza kojima sami sebi zagorčavate život

0

Određeni načini ponašanja sprečavaju vas da živite život punim plućima. Koliko često koristite određene fraze samo kao izgovor? Šanse su da to radite veoma često. Sljedećih pet biste trebali izbaciti iz upotrebe i početi se ponašati suprotno od njihovog značenja. Vjerujte nam, osjećaćete se mnogo bolje i ispunjenije.

“Ja nisam tip osobe koja bi…”


Možda ste upravo ta osoba! Gdje ste razvili zidove koji vas ograničavaju? Da li postoji neko u vašem životu ili vam se nešto desilo što vas je primoralo da suzite svoje granice i smanjite osjećaj za sebe? Uvijek imajte na umu da ste sami “gospodar” svoje ličnosti i da vi, a ne neko drugi, odlučuje šta, kako i kada ćete uraditi. Ne dopustite sebi da se sputavate i ograničavate, jer na taj način ne činite sebi ništa dobro.

“Nikada ne bih mogla…”


Poput prethodnog izraza, u mnogo čemu ograničavate svoje mogućnosti kada izgovorite ovu frazu. Istraživanje “Šta ako?” u životu zapravo je magično iskustvo, ali nemojte se ograničavati na izvor. Primjera radi, ako se bojite letenja, onda izgovaranje nečega poput “Nikada ne bih mogla letjeti” u potpunosti je opravdano, ali se uvjerite da su vaše srce i misli na istoj talasnoj dužini.

“To se nikada neće desiti” (i sve varijacije na datu temu)


Određena doza realizma neohodna je kako “koračate” kroz život, ali odustajanje od nečega prije nego ste uopšte i pokušali znači da ćete, u konačnici, biti frustrirani. Zar nije bolje pokušati nego nikada ne saznati? Mnogima se dešava da odustanu i prije nego su počeli i to je prilično velika greška. Nikada ne možete sa sigurnošću znati da li nešto možete ili ne dok to i ne probate.

“Pa, nema veze…”


Ukoliko ste sve probali i uvjerili ste se da ne možete ništa učiniti povodom određene situacije, znajte da u prihvatanju stvari kakve one jesu postoji velika snaga. Međutim, ukoliko ste dopustili da vaša ideja ili san samo “prohujaju” pored vas, a da niste uložili ni minimum napora, krajnje je vrijeme da frazu: “Nema veze”, obrnete u: “I te kako ima veze”.

“Nemam vremena”


Koliko često kažete da nemate vremena za nešto samo zato što vam se to ne radi? Primjera radi, želite da počnete sa upražnjavanjem fizičke aktivnosti, ali konstanto to izbjegavate koristeći izgovor kako nemate vremena. Činjenica jeste da ste prilično zauzeti, ali trebate se zapitati šta su vam prioriteti. Da li ste zaista toliko zauzeti ili vam je ova fraza samo puki izgovor?

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info