3 česta “ženska” problema i kako se nositi sa njima

0

Žene u tridesetim i četrdesetim godinama često počinju doživljavati medicinska “stanja”, kao što su miomi ili suvoća, a koji utiču na sve, od menstrualnog ciklusa do seksualnog odnosa te načina na koji doživljavaju sebe.

Sljedeća tri problema prilično su česta u ovom životnom razdoblju, a donosimo vam i načine na koje se možete nositi sa njima.

Vaginitis


Dijagnoza. Iscjedak, peckanje ili svrabež? Vjerovatno imate vaginitis, vaginalnu upalu nastalu usljed iritacije ili infekcije. Najčešći krivci su gljivične infekcije koje nastaju usljed prekomjernog rasta gljivica i bakterijska vaginoza koja proizilazi iz prevelikog namnožavanja bakterija. Vaginitisu možete biti posebno skloni, ako ste skoro završili liječenje antibioticima, ukoliko imate dijabetes ili ako je došlo do mijenjanja nivoa hormona, što se najčešće dešava oko trudnoće i menopauze.

Kakav je osjećaj? Imaćete iritaciju i dodatne količine iscjetka. Takođe, seksualni odnos može biti bolan, a može doći i do blažeg vaginalnog krvarenja.

Šta raditi? Simptomi gljivične infekcije i bakterijske vaginoze često se mogu pomiješati, jer su prilično slični. Liječe se na različite načine: gljivična infekcija najčešće antigljivičnim lijekovima, a bakterijska vaginoza antibioticima.

Suvoća


Dijagnoza. Nizak nivo estrogena najčešći je krivac kod žena preko trideset i pet godina; nivo hormona pada tokom perimenopauze, kao i kod dojenja, čineći vaginalno tkivo tanjim i suvljim.

Kakav je osjećaj? Vaginalni svrab, peckanje i bol koji mogu biti propraćeni bolom i blagim krvarenjem tokom odnosa.

Šta raditi? Korištenje vaginalnih krema i lubrikanata na bazi vode za sada su najbolji lijekovi koji se preporučuju u ovim slučajevima.

Miomi


Dijagnoza. Oko 80% žena razvije ove nekancerogene izrasline na materici. Jedna ćelija u mišićnom zidu materice iznova se dijeli formirajući gumenasti benigni tumor. Čini se da je ovo nasljedno te se najčešće dijagnostikuje kod žena u tridesetim i četrdesetim godinama, dijelom zbog proizvodnje hormona – progesteron promoviše rast mioma. Istraživanja pokazuju i da su mu podložne gojazne žene i one čija se ishrana često sastoji od crvenog mesa.

Kakav je osjećaj? Obično nikakav. Ipak, ako su veliki i kada se nalaze u određenim dijelovima materice mogu uzrokovati “tešku” ili dugotrajnu mjesečnicu, bol u karlici, bol tokom odnosa, često mokrenje i bol u zadnjem dijelu noge.

Šta raditi? U većini slučajeva, tretman nije potreban – miomi se smanjuju kada uđete u menopauzu, kada nivo hormona više nije toliko visok da bi uticao na njihov rast. Međutim, ukoliko su simptomi ozbiljni ili ako imate problema da ostanete u drugom stanju, ginekolog može preporučiti tretman lijekovima, a u izuzetnim slučajevima potrebno je hirurško uklanjanje mioma.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info