Nasilje nad ženama: Epidemija koja mora biti zaustavljena!

0

Danas se u cijelom svijetu obilježava 25. novembar, Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Tim povodom UN Women u Bosni i Hercegovini pokreće kampanju #NisiSama, koja za cilj ima predstaviti priče osoba koje su preživjele nasilje i osoba koje se u svakodnevnom radu susreću sa rodno zasnovanim nasiljem, prvenstveno nasiljem nad ženama.

Od danas počinje i 16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama, unutar kojih će UN Women, zajedno sa partnerskim organizacijama iz nevladinog sektora, realizovati čitav niz aktivnosti širom Bosne i Hercegovine u cilju jačanja svijesti o različitim vrstama nasilja nad ženama, koje se svakodnevno dešava, kako u našoj zemlji, tako i širom svijeta.

“Svi moraju raditi zajedno kako bi zaustavili nasilje nad ženama i djevojčicama u ovom trenutku. Nasilje nad ženama je prava epidemija koja mora biti zaustavljena”, poručila je Phumzile Mlambo-Ngcuka, izvršna direktorica UN Women.

UN Women BiH će tokom 16 dana kampanje javnosti predstaviti priče osoba koje su preživjele nasilje, a koje mogu poslati snažnu poruku o prepoznavanju rodno zasnovanog nasilja, te traženju pomoći i podrške. S druge strane, kampanja će predstaviti stručnjake, žene i muškarce, koji se na dnevnoj osnovi bore protiv rodno zasnovanog nasilja kao i na prevenciji istog. Cilj je, naglašavajući priče preživjelih kao i priče radnika, istaknuti postignuća i prepreke koje su obje strane morale savladati, te skrenuti pažnju na postojeće mehanizme pomoći.

Priča pod naslovom “Nasilje nije normalno i ne treba se tolerisati” ispovijest je 29-godišnje Dž.J., koja je, shvativši da je njeno dijete ugroženo, odlučila reći NE nasilju i potražiti pomoć, a možete je pročitati ovdje.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info