6 stvari koje čistite pogrešno

0

Načini na koji ste do sada čistili pojedine stvari i površine možda i nisu toliko efikasni koliko ste mislili. Evo kojih šest stvari se najčešće čiste na pogrešan način.

 

Prozori

Nikada ih ne perite kada je vani sunčan dan, jer će se prebrzo osušiti te će na njima ostati dlačice sa krpe. Umjesto toga, odlučite se za pranje kada je vani oblačan dan. Počnite tako što ćete metlom skinuti paučinu, očistiti okvir prozora te ukloniti svu prljavštinu nagomilanu na stolariji. Prozore zatim perite mikrofiber krpom ili običnim novinama umočenim u mlaku vodu.

 

Posuđe, čaše i pribor za jelo

Svaki predmet, manje-više, ima način na koji će se najbolje očistiti. Primjera radi, kašike stavljajte naizmjenično jednu gore jednu dole kako biste što bolje iskoristili prostor u mašini. Oštri dio viljuške uvijek okrenite prema gore. Vodite računa da srebrno posuđe te ono od nehrđajućeg čelika nikada ne perete zajedno, jer ako se dodirnu, lako će se oštetiti. Takođe, nikada ne pretrpavajte mašinu, jer u tom slučaju voda neće biti u mogućnosti da dopre do svih komada posuđa. Najprljavije komade stavite na dno, što bliže mlaznici sa vodom. I nikada nemojte deterdžent za suđe ili tablete stavljati direktno u mašinu već u ladicu predviđenu za to.

 

Zavjesa za kadu ili tuš

Nema potrebe da je bacate nakon što se isprlja. Jednostavno je ubacite u mašinu za pranje veša, uključite na pranje za osjetljive tkanine i, ako je potrebno, dodajte malo varikine. Nakon što je pranje gotovo, zakačite je iznad kade i ona će se veoma brzo i sama osušiti.

 

Mrlje na tepihu i tapaciranom namještaju

Logično bi bilo da sredstvo za uklanjanje mrlja nanesete direktno na zaprljano  mjesto, ali na taj način možete uništiti tepih ili tkaninu. Umjesto toga, na krpu nanesite sredstvo za čišćenje te laganim tapkanjem pokušajte da uklonite mrlju. Isperite krpom umočenom u čistu vodu.

 

Odjeća

Najčešća greška koju činite prilikom mašinskog pranja odjeće je sipanje praška za veš ili omekšivača direktno u bubanj mašine. Prevelika količina ovih hemikalija će uništiti odjeću, samu mašinu, ali i vašu kožu. Uvijek slijedite uputstva sa kutije.

 

Elektronski uređaji

Mobilni telefoni, tableti, mp3 playeri kao i ostali uređaji koje svakodnevno koristite pravo su leglo bakterija. Redovno ih dezinfikujte sredstvima za dezinfekciju. Takođe, zamrljane i prašnjave ekrane čistite suhom mikrofiber krpom.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info