Tamni kolutovi ispod očiju: Uzroci i kako ih liječiti

0

Nisu svi tamni kolutovi isti. Saznajte koji vama stvaraju problem i kako da ih se najlakše riješite.

 

Plavkasti

Najčešće ih uzrokuje vaš stil života. Oni se pojavljuju kada niste ispavani ili kada patite od alergija i začepljenja nosa. Takođe, na njihovu pojavu utiče i stres. Njihovo nastajanje možete spriječiti: potrebno je da dovoljno spavate i da, ukoliko patite od alergija, koristite medikamente koji se peporučuju za njihovo olakšanje. Takođe, na njih možete nanositi i kremu u kojoj je jedan od aktivnih sastojaka kofein.

 

Ljubičasto-crvenkasti

Starenje i genetika glavni su “krivci” nastajanja ovakvih tamnih kolutova ispod očiju. Kako vaša koža stari ona postaje tanja, usljed čega krvni sudovi postaju vidljiviji. Razlog za nastanak ovakvih tamnih kolutova jeste što, tehnički, zidovi krvnih sudova se šire i slabe okolne kapilare. Ukoliko tamni kolutovi postanu vidljiviji kako starite, koristite kreme na bazi retinola.

 

Braonkasto-crni

Oštećenja izazvana suncem i genetski faktori mogu dovesti do hiperpigmentacije usljed čega dolazi i do stvaranja braon ili crnih kolutova ispod očiju. Iako je svaki ten podložan tamnim krugovima koji nastaju usljed viška pigmenta, ovakvi tamni kolutovi najčešće se dešavaju kod srednje svijetlog i tamnijeg tena. Ovakvi tamni kolutovi najteže se eliminišu. Kožu je uvijek potrebno zaštiti od sunca, a možete koristiti i kreme koje sadrže retionoide i razne antioksidante (kao što su vitamin C i nijacinamid).

 

Tamni i sjenoviti

Iako ovakvi kolutovi ispod očiju, zapravo, nisu tipična diskoloracija kože, oni stvaraju “tamu” ispod vaših očiju. Uzrok? Gubitak volumena lica koji stvara “dolinu” između predjela ispod oka i masnih jastučića na obrazima. Njihovo “liječenje” proizvodima za njegu kože nije uspješno te je potrebno obratiti se dermatologu.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info