Desetine prijavljenih obrazovnih ustanova za m:tel-ov projekat “Škole 2.0”

0

Učenici nestrpljivi da izrade sajtove svojih osnovnih škola

Prva faza projekta “Škole 2.0”, putem kojeg kompanija m:tel svim osnovnim škola u BiH pruža mogućnost da potpuno besplatno kreiraju i pokrenu oficijelni školski sajt, uveliko je u toku, a broj prijava raste iz dana u dan.

Očigledno je da su brojne osnovne škole širom BiH prepoznale važnost ovog projekta, a predstavnike ovih obrazovnih ustanova posebno raduje ideja da sajtove izrađuju sami učenici uz pomoć svojih nastavnika-mentora, dok je tehnička podrška m:tel-a tu samo da im olakša cjelokupan proces i eventualno ukaže na neke greške ili propuste.

“Mislim da je riječ o izuzetno korisnom projektu, kako za nastavnike, tako i za učenike. Lično učestvujem u njemu, zajedno sa svojim učenicima, i sjajna stvar je to što ćemo na kraju dobiti sajt naše škole”, kaže Ranko Samardžić, nastavnik informatike iz OŠ “Borislav Stanković” iz Banjaluke, koja se među prvima prijavila za učešće u ovom projektu.

I ostali predstavnici prijavljenih škola smatraju da je od velike važnosti da napokon dobiju svoj oficijelni sajt, te da se projekt “Škole 2.0” pojavio u pravom trenutku.

Da “Svakoj školi treba njeno parče web-a”, što je slogan pod kojim se realizuje ovaj projekat, potvrđuju i desetine prijava, koje uveliko pristižu iz raznih gradova, a do sada su učešće prijavile osnovne škole iz Banjaluke, Banovića, Bužim, te Kalinovika, Kiseljaka, kao i Laktaša, Bosanskog Grahova, ali i mnogih drugih bh. opština.

“Ovo će zasigurno biti od velike koristi svima, prije svega našoj djeci, ali i nama roditeljima, jer ćemo imati daleko lakši pristup različitim informacijama, nego što je to do sada bio slučaj”, kaže Mirko Petrović, otac jednog sedmaša.

Dodaje da ima potpuno povjerenje u kreativne sposobnosti osnovaca da sami naprave sajt.

Skole 2.0 - prijava

“Iako ne pripadam onoj starijoj generaciji, koja je odrastala bez interneta, u vrijeme mog školovanja je internet u našoj zemlji bio tek u povoju, tako da čak pomalo zavidim osnovcima na korisnom znanju koje će steći tako rano”, kaže Petrović i naglašava da će “Škole 2.0” zasigurno ubrzati modernizaciju obrazovanja i unaprijediti nastavu.

Sa druge strane, i učenici su veoma nestrpljivi da otpočnu rad na samom projektu, ali ipak će se morati još malo strpiti, jer je proces prijavljivanja otvoren još do kraja ovog mjeseca, nakon čega kreće druga faza, koja podrazumijeva pripremne radnje za izradu školskog sajta.

“Ja bih sudjelovala u projektu ‘Škole 2.0’, moje mišljenje o tome je da bi to bilo jako zanimljivo. Online učenje je bolje od učenja iz knjige, mislim da bi to bilo svima zanimljivo”, smatra Lana Daničić, učenica šestog razreda iz Osnovne škole “Kiseljak” iz Kiseljaka.

Takođe, kompanija m:tel upućuje poziv i svim ostalim osnovnim školama u BiH koje nemaju zvanični web sajt da se prijave za projekat “Škola 2.0”. Prijava za učešće u projektu potpuno je besplatna, a m:tel će takođe svim prijavljenim školama pokloniti dvije godine besplatnog domena (internet adresa sajta) i hostinga (internet prostor na kojem se sajt nalazi). Sve zainteresovane škole mogu se prijaviti putem sajta osnovneskole.ba te tamo naći sve ostale informacije u vezi sa projektom “Škole 2.0”.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info