10 sastojaka koji su vam potrebni za srećan život

0

Nekada je za sreću potrebno tako malo. Svakodnevne stvari koje možete obaviti u svega par minuta pomoći će vam da se osjećate ispunjenije, zadovoljnije i, iznad svega, srećnije. Evo o čemu se radi.

 

  • Ljubaznost prema sebi i drugima. Ponižavanje, nasilničnko ponašanje i oštri kriticizam nisu dopušteni! Psovanje na vozače koji su se “ubacili” ispred vas takođe nije u redu. Budite smireni i nasmijte im se – to će vam se vratiti mnogostruko.
  • Pravilna ishrana. Riječ je o pronalaženju ravnoteže između želje za zadovoljstvom i prave “njege” za vaše tijelo. Kada kažemo njega, mislimo na izbor namirnica koje zaista hrane vaše tijelo. Kada je riječ o ishrani, nismo svi isti, Pronađite način koji vama najviše odgovara – eksperimentišite i budite radoznali.
  • Poštujte svoj nivo energije. Zapitajte se šta vam crpi energiju, a šta vam pomaže da je obnovite. Ovo su dva najbolja pitanja za pronalaženje ravnoteže. Ako ste iscrpljeni i mrzovoljni, ne možete biti dobri prema sebi, ali ni prema drugima.
  • Mir. Pronađite oazu u tišini i redovno zaronite u nju svakog dana, makar to bilo na par minuta. Život je kratak. Uživajte u svakom trenutku.
  • Olakšanje. Izdvojite malo više vremena za odmaranje, makar to bilo dodatnih pet minuta dnevno. Čitajte. Opustite se. Uživajte.

  • Prijatelji. Nikada ne potcjenjujte značaj da se čujete i vidite sa prijateljima koji vas vole, podržavaju i prihvataju vas takvim kakvi ste. Neophodno je da ih imate u svom životu.
  • Stav zahvalnosti. Zahvalnost je divan protuotrov gorčini. Budite zahvalni. Imajte na umu da “ruka ruku mije”. Osjećaćete se ispunjenije.
  • Kreativno izražavanje. Pustite svojoj duši da bude razigrana. Ispoljavajte svoju umjetničku stanu: slikajte, pjevajte, heklajte, pletite, plešite… Radite nešto što vas ispunjava. Radite to svakodnevno. Ako znate da ćete se osjećati bolje i ispunjenije od toga, zašto to i ne uvrstiti u svakodnevni stil života?
  • Prihvatite svoje mane. Koliko god se trudili da se ostatku svijeta prikažete kao “savršena” osoba, činjenica je da imate i mane. Nemojte se bojati njih niti ih skrivati. Prihvatite ih, jer to ste upravo vi – vas opisuju vaše vrline i mane te ste zbog toga jedinstvena osoba.
  • Emocionalna mudrost. Dozvolite sebi da plačete, da se smijete, da zagrlite nekoga ko vam je bitan (i manje bitan) u životu. Emocije imaju tako snažnu moć “izlječenja” od svakodnevnih briga. Dozvolite sebi da ih osjetite, ali istovremeno se potrudite i da ih kontrolišete.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info