6 tajni bržeg metabolizma

0

Vaš metabolizam je djelimično i stvar genetike. Međutim, to ne znači da se trebate samo “prepustiti” i debljati se. Sledećih par trikova mogu vam pomoći da ubrzate metabolizam i izgledate bolje nego ikad.

 

Unosite adekvatan broj kalorija

Nauka kaže sledeće: metabolizam je hemijski proces u organizmu koji hranu koju unesete pretvara u gorivo. Rezultat: vaš bazalni metabolizam (BMP) je broj kalorija koje vaše tijelo dnevno sagorijeva u stanju mirovanja. Poznavanje broja je ključ, jer to znači da ćete biti svjesni koliko kalorija trebate unijeti kako biste održali svoju težinu (ako je potrebno i da je dobijete ili izgubite).

 

Izračunajte koliko kalorija sagorijevate

Naravno, vi tokom dana niste stalno u stanju mirovanja. Kako biste dobili preciznije cifre, koristite ovaj kalkulator. Rezultat je broj kalorija koji vam je potreban na dnevnoj bazi kako biste zadržali trenutnu težinu. Želite smršati? Unosite 500 kalorija manje na dnevnoj bazi tako što ćete manje hrane konzumirati, više vježbati ili, idealno, kombinovati pomenuto. Izgubićete pola do jednog kilograma sedmično.

 

Redovno vježbajte

Upražnjavanje kardio vježbi tri do pet puta sedmično povezuje se sa većom stopom metabolizma u stanju mirovanja. To znači da vaše tijelo sagorijeva kalorije čak i kada ne vježbate.

 

Podizanje tegova

Pola kilorgama mišića sagorijeva više kalorija nego pola kilograma masti. Zapravo i do devet puta više. Upravo zbog toga bi bilo poželjno da u redovne vježbe, dva puta sedmično, uvrstite i podizanje tegova. Nemojte to raditi na svoju ruku već se, ako ih nikada niste podizali, obavezno posavjetujte sa stručnim licem.

 

Izbjegavajte jo-jo dijete

Kada izgubite suvišne kilograme, vi gubite mišiće i masti. Međutim, kada se debljate, vi zapravo samo dobijate masne naslage koje sporije sagorijevaju kalorije. Upravo zbog toga je bitno da se ne upuštate u jo-jo dijete (gladovanje danima da biste izgubili par kilograma nakon čega dolazi do još većeg taloženja masnih naslaga).

 

“Užina” prije spavanja

Zaboravite šta ste čuli o tome da ne trebate jesti poslije osam uveče. Istraživanja pokazuju da 150 dodatnih kalorija pola sata prije spavanja povećava metabolizam ujutro. Za najbolje rezultate, užina bi se trebala sastojati od proteina (mlijeko sa veoma niskim sadržajem mliječne masti ili mladi sir). Međutim, ovo je funkcioniše samo ako redovno vježbate. Ali, vi to radite, zar ne?

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info