5 tajnih poruka koje šalje vaš govor tijela

0

Govor tijela ili neverbalna komunikacija nije formalni jezik, kao što je to verbalna komunikacija. Međutim, postoje suptilni neverbalni znaci koji se, veoma često, pojavljuju da toga niste svjesni, a koji mogu imati snažan uticaj na druge. Ovo su neki od najčešćih, poznatih znakova govora tijela.

 

  • Podizanje obrva. Riječ je o brzom podizanju obrva koje se javlja, obično bez našeg znanja, kada vidimo nekoga koga poznajemo. Ali, na svjesnom nivou, podizanje obrva često se koristi kao suptilan način da pozdravite nekoga. Istraživanja pokazuju da je podiznje obrva univerzalan znak raspoznavanja.
  • Gest “zdjele”. Ovo je gest kada vam se ruke kreću simetrično i sinhronizovano ka gore, formirajući neku vrstu “zdjele”. Gest se može javiti kada osoba potvrđuje da nešto razumije, a obično ima pozitivan efekat od strane posmatrača te daje osjećaj da je osoba koja “upražnjava” ovaj gest mudra.
  • Gest “palice”. Ovo uključuje zatvorenu pesnicu sa placem koji viri na vrhu te je veoma efikasno oruđe u govoru koje privlači pažnju na pozitivan način. Jedan je i od simbola najpopularnije društvene mreže, a gdje služi kao ikonica koja se najčešće koristi da se izrazi slaganje ili odobravanje (popularni like).

  • Proširene zjenice. Niz istraživanja pokazalo je da su slike atraktivnih žena bile još atraktivnije ukoliko su njihove zjenice bile veće. Znanje o ovom efektu seže daleko u prošlost kada su žene drevnog Egipta koristile otrovnu beladonu kako bi uticale na širenje zjenica. Do širenja zjenica dolazi kada vidite nekoga ili nešto što vam se sviđa. Naravno, toga niste ni svjesni.
  • Lažni osmijeh. Opsežna istraživanja pokazuju razliku između pravog i “lažnog” osmijeha. Ključ je u očima! Istinski osmijeh uključuje sužavanja na vanjskim uglovima očiju dok kod “lažnog” to nije slučaj. On se obično koristi kako bi “umirio” sagovornika.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info