4 načina na koje vas vaše obrve čine starijima i kako to popraviti

0

Svakodnevno na područje oko očiju nanosite hidratantnu kremu, farbate kosu ili posjećujete teretanu. Znači, vodite računa o svom izgledu i zdravlju.

Ali, da li obrvama posvećujete potrebnu pažnju? Obrve, isto kao koža i kosa, stare i odaju vaše godine. Postaju tanje, neuredne, na nekim mjestima se i gube te postaju sijede. Pravilnim njegovanjem možete spriječiti starenje obrva. Evo i kako.

Nestajanje obrva


Problem: Kao što kosa s godinama postaje tanja, isto se dešava i sa obrvama. Na ovaj način izgledate mnogo starije nego što jeste.

Rješenje: Puderom za obrve popunite praznine te podebljajte lukove.

Postupak:

 • Povucite kožu od sjepočnice prema nazad kako biste dobili glatku površinu.
 • Tvrđom četkicom, koristeći lagane, kratke poteze, nanesite puder na obrve u smjeru rasta dlaka. Skoncentrišite se na “rupe”.
 • Kada završite, obrve počešljajte ka gore pa namjestite kako bi trebale da izgledaju. Na ovaj način ćete ukloniti višak pudera i omekšati obrve.

Nestajanje vanjskog dijela obrve


Problem: Obrve se po prirodi počinju gubiti na vanjskim djelovima, ali takođe razlog može biti i u pretjeranom čupanju. Vanjski dio obrve veoma je bitan dio luka, jer očima daje svjež i mladalački izgled.

Rješenje: Olovkom produžite vanjski dio obrve

Postupak:

 • Prvo odredite gdje bi obrva trebala da se završava tako što ćete dijagonalno postaviti olovku od vanjskog dijela nosa do vanjskog djela oka. Mjesto gdje se olovka spaja sa obrvom mjesto je završetka obrve.
 • Produžite obrvu do te tačke koristeći svijetlo sivu olovku.
 • Kada završite sa crtanjem, na obrve nanesite malo gela za kosu ili balzama (bilo šta što će ih učvrstiti).

Pretjerano sijede obrve


Problem: Kada se gledate izdaleka u ogledalo, uopšte ne primjećujete jedan dio obrva, jer su postale sijede. Na taj način lice izgleda neugledno, kao da mu nešto fali.

Rješenje: Sakrijte sijede dlake koristeći pravilnu tehniku šminkanja.

Postupak:

 • Par sijedih dlaka sakrijte olovkom u prirodnoj boji vaših obrva.
 • Ako imate više sijedih, ofarbajte ih (sami ili u kozmetičkom salonu). Najbolji izbor je svijetlo-smeđa farba. Ona stvara lijep izgled lica i otvara pogled.

Neuredne obrve


Problem: “Grm” iznad očiju vizuelno smanjuje oči. A neuredne dlake koje rastu u svim pravcima vizuelno će spustiti kapke.

Rješenje: Sijecite, čupajte i preuzmite potpunu kontrolu nad svojim obrvama.

Postupak:

 • Počešljate obrve prema gore te makazicama osijecite višak (dlake koje prelaze gornju obrvu).
 • Pincetom počupajte sve dlake koje ne pripadaju osnovnom obliku obrve. Najbolje bi bilo da prvi put odete kod kozmetičarke koja će napraviti oblik obrva koji će savršeno pristajati vašem licu. Nakon toga je potrebno da ih redovno održavate, što možete i sami.
 • Za kraj, gelom učvrstite obrve.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info