Objašnjavamo: 6 čudnih tjelesnih simptoma

0

Čudne izbočine na koži, drhtanje ruku, linije ispod noktiju… Da li je to nešto oko čega biste se trebali zabrinuti ili ne? Donosimo objašnjenja za neke od stvari koje izazivaju zabrinutost, a koje se dešavaju vašem tijelu.

Izrasline na koži


Najvjerovatnije je riječ o bradavicama, madežima ili drugim benignim izraslinama koje se pojavljuju sa godinama. Među najčešćima su seboreične keratoze – “voštane” izrasline koje se mogu pojaviti same ili u grupama, a najčešće na licu, grudima, ramenima i leđima. Ipak, određene izrasline na koži mogu biti i znak raka kože. Redovno provjeravajte izgled svoje kože te, ukoliko uočite čudne izrasline, obratite se doktoru.

Nadutost


Najvjerovatnije se radi o probavi ili PMS-u. Masni obroci mogu usporiti probavu, uticati na pojavu gasova ili možda trebate dobiti mjesečnicu – uobičajeni faktori koji utiču na nadimanje kod žena. Više manjih obroka tokom dana, umjesto tri velika, može spriječiti “rastezanje” želuca i smanjiti pojavu nadutosti. Takođe, izbjegavajte pojavu gasova tako što ćete sporije jesti i piti; da biste izbjegli zadržavanje vode u organizmu, što često prati PMS, smanjite unos soli.

Ipak, ukoliko se nadimanje javlja češće i mimo navedenih slučajeva, to bi mogao biti znak sindroma iritabilnog kolona. Ukoliko vam je dijagnostikovano ovo oboljenje, u ishranu je potrebno uvrstiti jogurt sa živim kulturama. Istraživanja pokazuju da probiotici mogu znatno smanjiti simptome sindroma iritabilnog kolona.

Neujednačen ten


Najvjerovatnije je riječ o oštećenjima izazvanim suncem. Ultraljubičaste zrake mogu uticati na širenje kapilara usljed čega koža izgleda crveno i “zamrljano” ili potaknuti neujednačenu proizvodnju melanina, pigmenta koji koži daje boju. Hiperprodukcija melanina može, takođe, izazvati pojavu sivo-smeđih mrlja na licu – bezopasno stanje koje se naziva melazma, a koje je često kod žena koje su na hormonskoj terapiji.

Kreme koje sadrže hidrohinon mogu ublažiti izgled tamnih mrlja (prije njihove upotrebe, posavjetujte se sa dermatologom ili farmaceutom). Ipak, ovo može biti i simptom Adisonove bolesti, poremećaja nadbubrežne žlijezde. Ukoliko vaša koža poprimi tamnije nijanse te ako neobjašnjivo gubite tjelesnu težinu, osjećate bol u mišićima. zamor, nesvjesticu i mučninu, hitno se obratite doktoru.

Drhtanje ruku


Najvjerovatnije je riječ o nedostatku sna i pretjeranom konzumiranju kafe. U kombinaciji sa umorom, kofein – često iz skrivenih izvora – može izazvati podrhtavanje ruku. Kofein, osim što je jedan od glavnih sastojaka kafe, nalazi se i u drugim proizvodima (čokolada i drugi konditorski proizvodi, energetski napici, gazirana pića, razni lijekovi).

Ipak, ukoliko vam se ovo dešava vrlo često ili ukoliko se podrhtavanje dešava i kada ste odmorni, obratite se doktoru, jer može biti riječ i o određenim neurološkim problemima, kao što su esencijalni tremor ili Parkinsonova bolest ili poremećaj funkcionisanja štitne žlijezde.

Ponavljajući bol u ramenu


Najvjerovatnije je riječ o naporu koji se dešava dok radite na računaru. Držanje ruku u poziciji korištenja računarske tastature ili miša može istegnuti zadnji dio ramena, posebno ako se često protežete. Kako biste to spriječili, predahite od rada na računaru svakih pet do deset minuta poslije svakog sata.

Međutim, ovo može biti i znak burzitisa kojeg izaziva zapaljenje malih kesica ispunjenih tečnošću koje se nazivaju burze, a koje se nalaze oko ramenog zgloba. To najčešće smanjuje trenje između mišića, tetiva i kostiju. Glavni “krivac” za ovo stanje su pretjerano vježbanje (podizanje tegova, plivanje, tenis i slično) ili rad u vrtu.

Tamne linije ispod noktiju


Najvjerovatnije je riječ o krvi koja je ostala “zarobljena” između nokta i kože, a koja je formirala linije (to se dešava ukoliko ste se udarili po prstu). Linije nestaju same od sebe u roku od nekoliko mjeseci. Ipak, ovdje može biti i riječ o akralnom lentiginoznom melanomu, vrsti raka koja se razvija na dijelovima tijela na koja se obično ne “obraća pažnja”, kao što su tabani ili ispod noktiju gdje se mogu formirati tamne, uske linije.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info