7 sastojaka koji opasno utiču na vaše zdravlje, ali i na raspoloženje

0

Hrana ne utiče samo na izgled nego i na način na koji razmišljate, ponašate se i osjećate. Veliki broj namirnica ili aditiva koje konzumirate može izazvati opšti haos u organizmu. Kao rezultat toga mogu se javiti nagle promjene u raspoloženju, umor, anksioznost pa čak i depresija. Čak i najmanja količina ovih sastojaka može uticati na vaše raspoloženje. Donosimo sedam sastojaka koje trebate izbjegavati, ako želite da ostanete zdravi i uvijek dobro raspoloženi.

 

Bijelo brašno

Odavno je poznato da bijelo brašno i nije baš najzdravija namirnica za ljudski organizam. I već polako se zamjenjuje crnim, integralnim i drugim vrstama brašna koje su mnogo zdravije. Nažalost, mnogi proizvođači ga stavljaju, kao agens za zgrušavanje, u gotove supe, preljeve za salatu i  slično. Kako bijelo brašno ima nisku hranjivu vrijednost te je prepuno glukoze, čak i najmanja količina može prouzrokovati promjene u raspoloženju i nezasitost.
Rješenje: Hranu napravljenu od bijelog brašna pokušajte da ne konzumirate. Umjesto toga izaberite integralne žitarice ili namirnice koje u sebi ne sadrže gluten.

 

Crvena boja za hranu (FD & C Crvena broj 40)

Ovaj sastojak jedan je od najzastupljenijih u proizvodnji hrane i pića te se koristi za pojačavanje boje i ukusa. Može se naći u energetskim pićima, čipsu, raznim grickalicama te, generalno, u većini namirnica ove vrste. Ali, ne dopustite da vas zavara njihov “zavodljivi” izgled i ukus. Ovaj aditiv je povezan za pojavom pretjerane osjetljivosti i hiperaktivnosti kod djece i odraslih.
Rješenje: Ne dajte se prevariti. Držite se podalje od crvenih namirnica. Pa čak i prilikom kupovine organskih namirnica crvene boje, provjerite da li sadrže ovaj sastojak.

 

Hidrogenizovana ulja

To su prerađena ulja koja se u proizvodnji koriste da bi proizvodima produžila rok trajanja. Ona takođe utiču na stvaranje trans masti u hrani. Zbog njih se povećava nivo holesterola u krvi te utiču na prekomjerno dobijanje težine. Takođe, mogu dovesti do zbunjenosti, nedostatka fokusa, zaboravnosti te ozbiljnih promjena u ponašanju.
Rješenje: Što je kraći rok trajanja, to je proizvod bolji po vaše zdravlje. Izaberite ulje čiji rok ističe za sedmicu do dvije. I uvijek birajte organska ulja kao što su kokosovo ili ekstra djevičansko maslinovo ulje.

 

Aspartam

Aspartam je vještački zaslađivač  koji se koristi kao zamjena za šećer u nekim vrstama hrane i pića. Ako mislite da živite zdrav život ne koristeći šećer, varate se. Aspartam je hemikalija koja izaziva glavobolju, probleme sa varenjem pa čak i otkazivanje pojedinih organa.
Rješenje: Ako na proizvodu piše da ne sadrži šećer (sugar free), vjerovatno sadrži ovaj opasni zaslađivač. Umjesto njega, hranu zasladite  medom.

 

Žuta boja za hranu (FD & C Žuta broj 5)

Ljudski organizam nije predodređen da probavlja i sagorijeva hemikalije, a to posebno važi za žutu boju za hranu. Ona se najčešće nalazi u keksu, bezalkoholnim pićima i gumenim bombonima. Dodavanjem veće količine ovog aditiva, hrana ili piće će dobiti žutu boju. Prekomjerno konzumiranje namirnica koje u svom sastavu imaju ovaj sastojak izazvaće astmu, alergijske reakcije te dovesti do čestih promjena u raspoloženju.
Rješenje: Ako je proizvod “previše” žut, zaobiđite ga u širokom luku. Uvijek budite oprezni kada jedete hranu i slatkiše koji imaju neprirodnu boju, jer postoji velika vjerovatnoća da sadrže neki od opasnih pojačivača boja.

 

Mononatrijum glutamat (MSG)

Mononatrijum glutamat (MSG) koristi se u prehrambenoj industriji kao pojačivač okusa i za produžavanje roka trajanja proizvoda. Proizvodi poput čipsa, supe te smrznutih jela sadrže MSG. Čak i mala količina ovog sastojka može izazvati glavobolju, anksioznost kao i slabost.
Rješenje: Ako proizvod sadrži MSG, nemojte ga kupovati. Ali budite oprezni, jer zakon ne zahtijeva od proizvođača da na proizvod uvrste MSG kao sastojak. Uvijek birajte organski uzgojene namirnice ili one na kojima piše da ne sadrže MSG (MSG free).

 

Šećer

Šećer se nalazi u skoro svim prerađenim i pakovanim namirnicama kao što su čipsevi, sosovi, voćni sokovi, pahuljice i energetske čokoladice. Šećer je često “prikriven” pod nekim od ovih naziva: deksteroza, fruktoza, kukuruzni sirup, laktoza i saharoza. Najčešći zdravstveni problemi vezani za prekomjerno konzumiranje namirnica koje u sebi sadrže šećer su: dijabetes, problemi sa štitnom žlijezdom, depresija i prekomjerna težina.
Rješenje: Kada vam se jede nešto slatko, uzmite komad voća. Izbjegavajte prerađene sokove i hranu te se odlučite za organski uzgojene namirnice.

 

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info