6 savjeta za pravilnu njegu lica za vrijeme menstruacije

0

Da li znate da se koža mora njegovati na poseban način tokom “onih” dana? Sigurno ste i same primjetile da se nešto dešava s njom prije, ali i poslije menstruacije. Donosimo šest savjeta kako da u tom periodu njegujete kožu.

Pilule za kontracepciju


Važno je naglasiti da, ako koristite ove pilule, vjerovatno nećete ni imati problema sa kožom. Poznato je da one umiruju kožu i smanjuju pojavu masnoće. Koriste se za smanjivanje bubuljica te se propisuju kad ostali ljekovi “zakažu”.

Hidratantna krema za lice


Jedan od najboljih savjeta je onaj da morate voditi računa da koža lica uvijek bude kvalitetno “nahranjena”. Stručnjaci navode da u periodu kada žena ima menstruaciju koža postaje suvlja te je neophodno da na nju nanesete hidratantnu kremu.

Piling


Redovno radite piling kako biste uklonili suhi sloj kože te licu vratili prirodni sjaj. Na ovaj način ćete izgledati bolje, ali ćete se istovremeno i opustiti u periodu kada vam je opuštanje i više nego neophodno.

Vratite licu prirodni sjaj


U ovom periodu lice obično izgubi prirodnu boju i sjaj. Ovo se dešava, jer je tada smanjen nivo estrogena (ženski polni hormon) i prostaglandina (jedinjenja koja kontrolišu pravilno funkcionisanje hormona) te lice postaje suho i blijedo. Riješite ovaj estetski problem tako što ćete koristiti šminku ili kreme sa svjetlucavim efektom.

Operite lice salicilnom kiselinom


Sigurno ste se sada zbunili kada ste pročitali da treba da se umijete kiselinom. Ali, nisu sve kiseline štetne za kožu. Naime, proizvodi koji u sebi sadrže salicilnu kiselinu su odličan izbor za nježno uklanjanje suhe kože. Takođe, oni sprečavaju začepljenje pora, pomažu u borbi protiv akni i bubuljica te smanjuju crvenilo kože.

Budite uporne


Ako želite da vam lice uvijek izgleda savršeno, onda morate stalno da vodite računa o njemu. Pripazite na ishranu, uvijek u potpunosti skinite šminku prije spavanja te kožu njegujte hranjivim kremama koje odgovaraju vašem tipu kože.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info