5 stvari koje nikada ne treba raditi na facebook-u

0

Sve češće se dešava da vas emotivno pogađaju stvari koje vidite ili pročitate na najpopularnijoj društvenoj mreži? Niste jedini. U najvećem broju slučajeva, ovi emocionalni učinci su negativni, kao što su ljubomora, takmičenje, krivica, isključenost. Iako veoma moćan alat, kada je u pitanju povezivanje sa članovima porodice i prijateljima (pa čak i upoznavanje novih), facebook ima i svoju tamnu stranu.

Ako se borite sa osjećajem ljubomore, nesigurnosti, depresije ili bijesa zbog interakcija na najpopularnijoj društvenoj mreži, vjerujte da niste sami i ne biste se trebali osjećati “blesavo” zbog toga što osjećate bilo šta od pomenutog.

Pomenute “opasnosti” mogu biti posebno intenzivne kada su u pitanju veze (bilo da je riječ o romantičnoj vezi ili prijateljstvu) te je važno da shvatite šta su vaši “okidači”. Postavite određena pravila te izbjegavajte sledećih pet stvari.

Ne koristite facebook da špijunirate partnera

fb
Ukoliko ste u vezi i imate problema sa povjerenjem, zaista je lako da partnera počnete špijunirati preko facebook-a. Napomena: možda i ne osjećate problem, kada je u pitanju povjerenje, ali facebook često može izazvati osjećaj ljubomore i posijati “crva sumnje”. Neki idu i dalje od “špijuniranja” bezazlenih slika – oni ulaze u profil partnera i čitaju njihovu poštu. To se, najčešće, završi neslavno.

Ako se osjećate nesigurno u vašoj vezi ili ako imate nedostatak povjerenja u partnera, facebook je zadnja stvar kojoj se trebate okrenuti. Špijuniranje vam neće pomoći u bilo čemu te, najčešće, pogoršava problem. Najbolje je da se obratite stručnom licu, a u ovom konkretnom slučaju to bi bio terapeut za parove. Možete ga posjetiti sami ili sa partnerom. Druga stvar koju možete uraditi jeste da budete otvoreni i partnera direktno suočite sa problemom.

Nemojte koristiti facebook za poređenje svog života sa životima drugih


Ko nije gledao slike prijatelja koji su bili na odmoru (i za koje se čini da imaju neograničen budžet), a da nije osjetio bar trun ljubomore ili zavisti? Nikada ranije nismo imali mogućnost da posmatramo i analiziramo detalje života osoba koje poznajemo kroz galerije slika. U svijetu facebook-a, u suštini niko nema loš dan. Gledanje fotografija na facebook-u može biti zabavno, u ograničenim količinama. Međutim, istini za volju, ukoliko se to radi veoma često, tada postoji i “mračna” strana priče. Veoma brzo možete dobiti utisak da je vaš život previše običan, kada ga počnete porediti sa svakom osobom koju imate na listi prijatelja.

Ukoliko poredite svoj život sa životima drugih ljudi na facebook-u i nakon toga se osjećate loše, vrijeme je da napravite pauzu od ove društvene mreže. Pokušajte da steknete nova, zabavna i uzbudljiva iskustva bez da ih “objavljujete” širim narodnim masama. Kada ste istinski ispunjeni stvarima koje vam se dešavaju, manje će vas interesovati ono šta drugi “prikazuju” na facebook-u.

Nemojte koristiti facebook da biste napadali druge ljude


Facebook nije mjesto na kojem se iznosi prljavi veš. Ukoliko imate impuls da nekoga verbalno napadnete, vrijeme je da duboko udahnete i udaljite se od računara odnosno telefona. Ne želite da vaše agresivno ponašanje ostane zauvijek primijećeno na društvenim mrežama ili da javno prikažete lične probleme ili frustracije. Pravilo: Ako ne želite da nešto ne bude objavljeno na naslovnoj strani novina, onda nemojte pisati!

Nemojte voditi važne razgovore s partnerom na facebook-u


Facebook, kao i slanje sms-ova, zreo je za nesporazume. Mnogi pojedinci (ali i veze) trpjeli su kada je komentar na ovoj društvenoj mreži (ili poruka) bio pogrešno protumačen. U takvim situacijama često dolazi do osjećaja tuge, bijesa ili ozlojeđenosti. Jednostavno nije moguće da uvijek razumijete namijenjeni emotivni ton kada čitate nešto na facebook-u, jer je on javna i, veoma često, neformalna platforma za komunikaciju.

To može dovesti do pogrešnog tumačenja ili pretjeranog pridavanja pažnje komentaru koji je postavio vaš prijatelj ili partner. Kada su ulozi visoki ili kada vas je neko uznemirio, obavezno konverzaciju nastavite mimo facebook-a, po mogućnosti lice u lice.

Ne uhodite putem facebook-a ljude koji vas privlače


Ovo pravilo važi za samce. “Uhođenje” putem facebook-a samo će pojačati sve nesigurnosti koje imate te će umanjiti vaše samopouzdanje, ali i osjećaj sreće. Dakle, budite “staromodni” i fokusirajte se na organizovanje sastanaka u stvarnom svijetu – društvena okupljanja, sportski događaji ili izlazak sa grupom prijatelja. Na ovaj način možete započeti vezu na mnogo jačin osnovama.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info