Prehlađeni ste? Uradite ovo odmah

0

Svi znaci su tu: imate taj nelagodni osjećaj grebanja u grlu, kihanje je već počelo (a nije u pitanju prašina ili neki drugi alergen), osjećate kako počinje da vas boli glava… Da, to je početak prehlade. Ali, nemojte se predati tek tako! Sledeća četiri jednostavna metoda prevencije mogu vam pomoći da izbjegnete dosadnu prehladu ili da bar ublažite njene simptome.

 

Unosite cink

Pastile su prilično djelotvorne protiv grlobolje, a istraživanja pokazuju da varijante koje sadrže cink acetat ili cink glukonat pomažu da smanjite trajanje prehlade i grlobolje i do dva dana. Uzimajte po jednu na svaka dva sata za vrijeme trajanja simptoma. Naravno, prije toga se posavjetujte i sa farmaceutom.

 

Jedite pileću supu

Ovo nije samo stara bapska priča: istraživanja pokazuju da pileća supa može ublažiti simptome prehlade.

 

Probajte vitamin C

On neće spriječiti prehladu, ali istraživanja pokazuju da svakodnevno unošenje vitamina C, čim osjetite prve simptome prehlade, može smanjiti trajanje prehlade do 8%. Potrebno vam je 1 000 mg dnevno.

 

Dovoljne količine sna

Tokom sna, vaš imunitet oslobađa proteine koji se zovu citokini, a koji se bore protiv infekcija. Upravo zbog toga je potrebno da, tokom simptoma prehlade, spavate najmanje sedam sati dnevno.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info