7 načina da poboljšate hormonsku ravnotežu

0

Jedan od najčešćih oblika hormonske neravnoteže kod žena je dominacija estrogena, što može značiti povišen nivo estrogena ili jednostavno estrogen koji nije uravnotežen od progesterona.

Dominacija estrogena povezuje se sa nastankom endometrioze i mioma. Srećom, postoje jednostavni načini koji vam mogu pomoći da smanjite dominaciju estrogena.

Svakodnevno konzumiranje povrća iz porodice kupusnjača


Brokula, kelj, kupus i karfiol sadrže jedinjenje koje se zove indol-3-karbinol, a koje potpomaže proizvodnju manje snažnih oblika estrogena

Unosite dosta vitamina C


Vašem organizmu svakodnevno je potrebno oko 1 000 mg vitamina C. Možete ga unositi putem namirnica, ali i putem suplemenata (u tom slučaju se posavjetujte sa farmaceutom). Ukoliko imate nizak nivo progesterona, vitamin C može poboljšati njegovu proizvodnju u organizmu.

Smanjite unos mliječnih proizvoda


Čak i organski mliječni proizvodi izvor su estrogena pa bi bilo mudro da izbjegavate mliječne proizvode bilo koje vrste.

Poboljšajte probavu pomoću probiotika i voća i povrća koje je bogat izvor vlakana


Dobra probava potpomaže eliminisanje estrogena iz organizma. U ishranu uvrstite probiotičke namirnice, kao što je kiseli kupus, ali i namirnice bogate prirodnim vlaknima.

Izbjegavajte parabene u proizvodima za ličnu njegu


Parabeni su konzervansi u mnogobrojnim proizvodima za ličnu nejgu, kao što su šamponi, regeneratori i losioni za tijelo. Oni su još jedna “estrogenska hemikalija”. Na proizvodima su najčešće navedeni pri dnu liste sastojaka i to pod nazivima metilparaben (methylparaben) ili propilparaben (propylparaben). Srećom, na tržištu se mogu pronaći proizvodi koji ih ne sadrže.

Birajte meso koje jedete


Posebno kada je riječ o govedini, teletini ili junetini. Konvencionalna goveda često se tretiraju estrogenom kako bi brže rasla pa, ukoliko jedete ovu vrstu mesa, najbolje bi bilo da pokušate naći organsko.

Izbjegavajte izlaganje bisfenolu A (BPA)


Bisfenol A ili BPA može se ponašati kao estrogen u vašem tijelu pa se postarajte da ne koristite ambalažu za skladištenje hrane i pića u čiji sastav on ulazi. Ograničite unos konzervirane hrane (BPA često je unutrašnja obloga kod većine limene ambalaže) i perite ruke nakon uzimanja računa na kasama (tinta sadrži BPA).

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info