Kako da nervozu i anksioznost okrenete u svoju korist

0

U današnje vrijeme, sasvim je normalno da osjećate izvjesnu dozu nervoze i anksioznosti. Ipak, da stvari ne bi uzele maha, bilo bi i više nego dobro da ih okrenete u svoju korist. Evo i kako.

Dišite da smirite živce


Plitko disanje tipičan je odgovor na stres. Hiperventilacija može produžiti trajanje stresa i anksioznosti. Zapamtite, vaš odgovor na anksioznost može vam ili pomoći ili odmoći. Kada prepoznate znakove anksioznosti ili nervoze (lupanje srca, česte glavobolje i kratak dah) odvojite vrijeme kako biste tijelo vratili na pravi put. Abdominalne tehnike disanja smiruju nervni sistem i snižavaju krvni pritisak. Evo kako i da ih praktikujete:

  • Udobno se smjestite i podignite grudni koš kako biste “proširili” pluća. Jednu ruku stavite na grudi, a drugu na stomak. Primijetićete kako se stomak i gornji dio grudi podižu dok dišete.
  • Koncentrišite se na disanje i pokušajte da lagano udišete i izdišete kroz nos. Stomak i gornji dio grudi bi trebali mirovati, dozvoljavajući dijafragmi da “radi” sa abdomenom, a manje sa grudima.
  • Sa svakim dahom dozvolite napetosti da, jednostavno, isklizne iz vas. Kada dišete polako, iz abdomena, sjedite mirno i uživajte u osjećaju fizičke relaksacije.

Pustite strah od anksioznosti


Čest doprinos napadima panike jeste strah od još jednog napada panike. Razmišljajte o anksioznosti kao o “nasilniku” sa dječijeg igrališta koji želi da ga se plašite kako bi vam se smijao, rugao i rasplakao vas. “Oduvajte” jedra anksioznosti tako što ćete odbiti da dopustite mislima i nelagodnom osjećaju u stomaku da uzmu najbolje od vas.

Prihvatite anksioznost


Dio borbe je kada pokušate kontrolisati svoje emocije. Zašto ih ne pustiti? Prihvatanje zahtijeva malo truda, jer niste fokusirani na pokušavanje da se popravite niti tražite rješenje. Ponavljajte frazu tipa: “Mnogo razmišljam i to je u redu”, kako biste se vratili na pravi kolosijek.

Činjenica je da svi imamo nešto. Vi imate anksioznost, a možete je okrenuti i u svoju korist. Ne možete se vratiti u prošlost i ispraviti stvari, ali možete ići naprijed i praktikovati tehnike koje će donijeti smiraj vašem danu. Budućnost počinje sada.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info