5 namirnica koje suhu kožu liječe iznutra

0

Suha koža je veoma čest problem koji se posebno javlja kako starimo. Za samo par godina naš mladalački sjaj može se pretvoriti u suhi ten. U nadi da ćete popraviti stvari, nanosite izdašne količine hidratantne kreme, ali zapravo, takva praksa može blokirati pore i riješiti samo dio problema.

Kada je riječ o suhoj koži, za samu njegu je bitno i ono iznutra, jednako kao i ono spolja. Dodavanje sledećih pet namirnica u svakodnevnu ishranu pomoći će vam da poboljšate izgled vaše kože.

 

Biljni čaj

Vjerovatno ste čuli kako trebate piti dovoljne količine vode (najmanje dvije litre dnevno) kako bi vam koža bila hidratizirana. I, to je tačno. Međutim, hidrataciju kože možete dodatno povećati konzumiranjem mješavina biljnih čajeva. Mješavina ruže i nevena posebno je pogodna za suhu kožu, prvenstveno zbog ljekovitih i hidratizirajućih svojstava ove dvije biljke.

 

Masne vrste ribe

Omega-3 masne kiseline koje masne vrste ribe sadrže u izobilju (skuša, tunjevina, losos) smanjuju upalne procese u organizmu što može smanjiti crvenilo i upale na koži. Osim masnih vrsta ribe, odlični izvori omega-3 masnih kiselina su orasi i sjemenke lana.

 

Kokosovo ulje

Ono se nože koristiti za spoljašnju upotrebu s ciljem vraćanja hidratacije koži, ali i za unutrašnju. Kokosovo ulje ima antiupalna svojstva kao i niz drugih zdravstvenih koristi. Ono suzbija želju za slatkim te vas duže drži sitima što vam, u konačnici, može pomoći i da eliminišete suvišne kilograme, ukoliko vam je i to cilj.

 

Domaći probiotici

Zdravlje crijeva ključ je i za cjelokupno zdravlje, a to se pokazuje i na vašoj koži. Umjesto da kupujete skupe probiotike, isprobajte vlastitu verziju. Pitate se koji je najbolji? Kiseli kupus! U redu, njega možete uglavnom naći tokom zimskog perioda, ali bar onda ga što češće uvrstite u ishranu.

 

Avokado

Zdrave masti i ulja pružaju neophodnu hidrataciju te kožu čine glatkom i gipkom. Dakle, ključ “izlječenja” suhe kože leži u povećanju unosa zdravih masti, a koje možete naći u avokadu, orasima i maslinovom ulju.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info