10 načina da od kuće napravite topli dom

0

Zima polako dolazi i svojim kratkim i hladnim danima vas polako “tjera” da sve više vremena provodite u kući. Kada pređete preko kućnog praga sve što želite jeste topli zagrljaj, šolja vrelog čaja i topla dekica. Donosimo deset načina kako da se osjećate ugodno u svom domu te da se hladni dani čine manje strašnima.

 

Unesite tople boje

Bez obzira da li okrečili zidove u zlatno žutu boju, prebacili topli prekrivač preko kauča ili jednostavno „nabacali“ šarene jastuke, soba će izgledati svijetlije i toplije. Bilo koja nijansa, koja se slaže uz prirodnu boju ljudskog tijela, učiniće da se osjećate ugodno.

 

Izaberite odgovarajuću teksturu

Plišane navlake i posteljina od flanela unijeće nježnu, opuštajuću atmosferu u svaki dom. Za mali, uski dvosjed izaberite prekrivač sa otvorenim tkanjem, kao što je šanil. Kontrast će pružiti raskošnost i toplinu.

 

Osvijetlite “uspomene”

Svjetlost će otjerati hladne sjenke zime i unijetu toplinu u svaki dom, bez obzira na spoljašnje vremenske (ne)prilike. Skupite omiljene fotografije i drage uspomene te ih postavite u blizini lampe. Svjetlost lampe će svaki put privući pažnju na drage predmete i automatski ćete se osjećati toplije i srećnije.

 

Unesite dašak prirode

Biljke i svježe cvijeće će unijeti svježinu u svaki dom. Nabavite veliku vazu i pustite mašti na volju. Primjera radi, u sredinu stavite veliku svijeću, a oko nje par dunja. Zatim ubacite zelene hortenzije i grančice nekog bobičastog voća. Vazu stavite u predulaz ili kupatilo i uživajte u predivnom mirisu koje ovaj aranžman širi.

 

Napravite razmještaj

Veličina i oblik namještaja od velike je važnosti. Što neobičnije i raznovrsnije, to bolje. Kako se približavaju novogodišnji praznici, sigurno ćete imati više gostiju nego obično i cilj je da se oni osjećaju što ugodnije u vašem domu. Napravite razmještaj tako da vašim prijateljima sve bude na dohvat ruke. Stolić za kafu stavite ispred kauča ili fotelje. U svakom slučaju, improvizujte da biste bili što bliže vaših prijatelja.

 

Nabavite udobnu stolicu

Velika, udobna stolica na kraju napornog radnog dana idealan je način da se ugrijete i odmorite. Izaberite onu sa visokim naslonjačem napravljenu od udobnog materijala. Postavite i mali sto na koji ćete staviti lampu i idealni kutak za večernje opuštanje uz knjigu je spreman.

 

Prekrijte podove

Ništa bolje ne može ugrijati bosa stopala od toplog, debelog tepiha. Nemojte potcjenjivati ni vizuelnu toplotu, jer će i sam pogled na debeli tepih unijeti toplinu u vaše srce.

 

Zapalite svijeće

Plamen svijeće će unijeti osjećaj topline gdje god da je zapalite. Dodatnu vizuelnu toplotu možete napraviti uz pomoć svijećnjaka narandžaste ili žute boje.

 

“Prigrlite” zimu

Praznični motivi predstavljaju jednostavan, a efektan način da unesete toplinu u svoj dom. Dodajte par zlatnih kugli u cvijetni aranžman. Takođe, par grančica obojite zlatnim sprejem. Ovaj ukras će djelovati lijepo i prikladno čak i kad sklonite novogodišnju jelku.

 

Probudite čula predivnim mirisima

Šareni potpuri – kombinacija mirisnog lišća, suhog voća, šišarki i orašastog voća. Sve to izmiješajte te stavite u omiljenu činiju. Potpuri će osvježiti prostor i vaša čula obogatiti najljepšim aromama.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info