11 navika koje vas mogu koštati mentalnog zdravlja

0

Depresiju obično izazivaju faktori na koje ne možemo uticati – gubitak posla, finansijski problemi i slične teškoće kroz koje svaka individua prolazi. Ipak, male odluke koje donosite svakodnevno mogu uticati na vaše raspoloženje više nego što to mislite.

Navike vezane za društvene medije, rutina vježbanja pa čak i način na koji hodate može “isisavati” sreću iz vašeg dana, a da to i ne primjećujete. Srećom, ovakav način ponašanja moguće je promijeniti. Sledećih jedanaest navika vas mogu koštati mentalnog zdravlja. Ipak, donosimo i načine koji će vam pomoći da se osjećate bolje.

Pogrbljeni ste dok hodate

Način na koji hodate može uticati na to kako se osjećate. I obrnuto – kako se osjećate može uticati na način na koji hodate. Istraživanja pokazuju da osobe koje hodaju pogrbljene imaju više negativnih, nego pozitivnih osjećanja. Takođe, pogrbljen način hodanja može uticati i na raspoloženje, to jest, veća je vjerovatnoća da ćete biti neraspoloženi kada hodate na takav način. Podinite bradu uvis, ramena zabacite blago unazad kako biste imali pozitivan pogled na svijet.

 

Slikate (bukvalno) sve

Kraljice instagrama, čitajte pažljivo! Nasumično slikanje svega i svačega može uticati na način na koji ćete se sjećati tih trenutaka. Istraživanja pokazuju da se teže sjećamo stvari koje fotografišemo u odnosu na stvari koje “samo” vidimo. Objektiv je veo koji je pred našim očima, a da i ne shvatamo da je on tu. Prilikom fotografisanja, fokusirajte se na subjekt ili, još bolje, samo sjedite i uživajte u pogledu. Upijte ljepotu i učestvujte u akciji. To su stvari koje vas čine mentalno snažnijima.

 

Dozvoljavate da vas drugi maltretiraju

Maltretiranje i psihičko zlostavljanje ne završava kada završite školu. Ono je veoma česta pojava i na radnom mjestu. Zlonamjerno napadanje ličnosti može biti prilično poražavajuće. To vas čini emocionalno nestabilnima i to do te mjere da vam sama pomisao na odlazak na posao može biti teška i bolna. Ne dozvolite da vas bilo ko maltretira na radnom mjestu. Obratite se upravnim organima, u slučaju da neko pokušava da vam dodatno oteža vaš posao.

 

Ne upražnjavate fizičku aktivnost

Ukoliko ste fizički aktivni samo tri puta sedmično, smanjujete rizik od nastanka depresije za 19%. Istraživanja pokazuju da depresivne osobe imaju manje šanse da budu aktivne, dok fizički aktivne osobe imaju manje šanse da budu depresivne. Pokrenite se! Vožnja bicikla, šetnja, trčanje, aerobik – sve što odgovara vašim preferencijama. Dosta je izgovora! Vi to možete, želite i trebate uraditi!

 

Odugovlačite

Razmislite o zadatku ili obavezi koje odlažete. Ako je razlog to što je on dosadan ili vam se jednostavno ne radi pa, mi vam tu ne možemo pomoći. Ali, ako izbjegavate zadatak zato što od njega postajete nervozni ili zato što se bojite neuspjeha, onda odugovlačenje samo više utiče na nervozu i stvaranje pritiska. Prije nego se konačno suočite sa problemom, uradite nešto što vam pomaže da ublažite stres: slušajte muziku, otiđite u šetnju ili upražnjavajte neku aktivnost koja vam pomaže da se smirite.

 

U nezdravoj ste vezi

Nezdrava veza “izjeda” samopoštovanje. Obično se dešava da jedan partner uvjeri drugog da je nesposoban ili sebičan. Nekada su potrebne i godine kako bi se shvatilo da depresija i anksioznost potiču od veze. Ukoliko mislite da ste u nezdravoj vezi, bilo bi dobro da se posavjetujete sa bliskom osobom i da čujete njeno mišljenje. Nakon toga je potrebno da odlučite da li ćete napraviti sledeći korak, što je u većini slučajeva, bračno savjetovanje koje uključuje stručnu osobu.

 

Shvatate život previše ozbiljno

Sapletete se na trotoaru i, umjesto da slegnete ramenima, vas “pojede” sram. Ukoliko ste imalo slični tome, vrijeme je da pronađete način da se više smijete. Istraživanja pokazuju da je smijeh veoma dobar za cjelokupno zdravlje, a posebno za mentalno. On je brz lijek protiv depresije i anksioznosti. Svakodnevno tražite izvore humora. To danas zaista i nije toliko teško, imajući u vidu masu medija koji se bave “smiješnom” stranom života.

 

Ne spavate dovoljno

Spavanje utiče na sve, emocionalne i mentalne sposobnosti, kao i funkcinisanje vašeg tijela. Spavanje je način regenerisanja našeg tijela i bez njega dolazi do “kvarova na sistemu”. Pokušajte shvatiti zašto ne spavate, a zatim preduzmite korake koji će vam pomoći da stvorite umirujući ambijent.

 

Nikada niste sami

Između djece, posla, braka i drugih mnogobrojnih aktivnosti, ne možete pronaći trenutak da budete sami (zaključavanje u kupatilu se ne računa). Veoma je važno da odvojite vrijeme za sebe, kako biste bili sami, makar to bilo deset minuta dnevno. Ukoliko to ne radite, podložniji ste depresiji i anksioznosti. Zakažite sastanak za vrijeme koje ćete provesti sami. I, još važnije, pridržavajte se tog sastanka odnosno vremena.

 

Zapravo, ne razgovarate sa drugima

Ukoliko koristite sms-ove i društvene medije kako biste komunicirali sa prijateljima, vi ne uspostavljate značajan kontakt. Facebook stranice su zabava. To nisu pravi razgovori koji nam omogućavaju da razumijemo druge. Umjesto toga, on smanjuje naša iskustva i osjećanja. Takođe, mnogobrojni elektronski uređaji i drugi mediji za komunikaciju smanjuju samu komunikaciju lice u lice. To se odražava na sposobnost i zainteresovanost sjedenja u istoj prostoriji sa nekim i komuniciranja “uživo”. Na kraju života, broj prijatelja na društvenoj mreži neće biti važan. Ali, pravi prijatelji hoće. Bar jednom sedmično se nađite sa dragim osobama.

 

Ne možete živjeti bez mobilnog telefona

Možete li se sjetiti kada ste poslednji put proveli bar četiri sata, a da niste koristili mobilni telefon? Ne možete? To nije dobar znak. Sa svim uređajima koje imamo, postoje šanse za pretjeranu stimulaciju. A, ukoliko smo stalno stimulisani, onda se nikada istinski ne odmaramo i ne regenerišemo naše tijelo, um i duh. Na kraju, to se može manifestovati u vidu depresije i anksioznosti. Bar jednom sedmično, makar to bilo i na samo pola dana, ugasite mobilni telefon.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info