Aromaterapija: Mirisi koji utiču na vaše raspoloženje

0

Da li ste znali da je miris u vašem domu prva stvar koju gosti primjete kada uđu u njega? On mnogo može da kaže o vama. Najlakši način da vam dom predivno miriše, a samim tim i da se svi u njemu ugodno osjećaju  jeste da nabvite aromatične svijeće ili, još bolje, esencijalna ulja. Postoji mnogo vrsta i svaka od njih ima nešto po čemu je posebna. Primjera radi, mirisne svijeće mogu pozitivno da utiču na vaše raspoloženje, da ublaže stres ili pak da vam podignu nivo energije. Saznajte koji to mirisi najbolje utiču na vaše raspoloženje.

 

Lavanda ili sandalovina

Miris lavande i sandalovine će vam pomoći da lakše zaspite. Takođe, on će vas smiriti, smanjiti nervozu i podići raspoloženje. U večernjim satima zapalite svijeću sa mirisom lavande ili sandalovine. One će vam pomoći da se dobro naspavate i započnete novi dan svježi i puni energije.

 

Nana, limun, cimet, vanilija, ruža ili jasmin

Iako ne postoji terapija mirisima koja bi potpuno izliječila depresiju, postoje oni koji vam mogu pružiti trenutnu pomoć. Arome poput nane, limuna i jasmina dokazano podižu raspoloženje, ublažuju nervozu i “tjeraju” negativne misli. Miris cimeta, vanilije ili ruže ublažava simptome depresije tako što izaziva pozitivne misli i ugodna sjećanja.

 

Citrusi: Narandža, limun ili grejpfrut

Da bi vam u domu vladala prijatna i vesela atmosfera, birajte svijeće sa mirisom limuna, narandže ili grejpfruta. One će vas “podići” i motivisati, a vašim gostima dati prijatan osjećaj dobrodošlice. Zbog njih ćete se osjećati energičnije, imaćete više elana i misli će vam biti pozitvnije. S druge strane, možete se odlučiti i za “prirodniju” varijantu, a to su esencijalna ulja sa aromama pomenutog voća.

 

Gardenija, eukaliptus ili pačuli

Gardenija predstavlja moćan afrodizijak. Kombinacija mirisa šume i cvijeća prostoriji daje sjetan, ali i romantičan ugođaj. Eukaliptus pojačava koncentraciju i djeluje opuštajuće. Pačuli će vam “razbistriti” glavu i pomoći da donesete prave odluke. Isto tako, riješiće vas nervoze, ublažiti depresiju te osloboditi stresa.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info