8 stvari koje povećavaju rizik od raka dojke

0

Statistike su prilično poražavajuće – jednoj od osam žena u svijetu biće dijagnostikovano oboljenje tokom života. Ali ono što statistike ne pokazuju jeste da se rizik od razvijanja razlikuje od žene do žene. Ipak, sledećih osam faktora svaka bi žena trebalo da ima na umu.

Tjelesna težina


Prekomjerna tjelesna težina ili gojaznost povećava rizik od raka dojke između 30 i 60 procenata. Zašto? Estrogen se proizvodi u masnim ćelijama; što više masnih ćelija u organizmu imate to se i više estrogena luči, a dodatni estrogen može dovesti do rasta tumora.

Obim struka


Nije bitan samo broj koji vaga pokazuje; dio tijela na kojem se nalaze dodatni kilogrami takođe je bitan. Istraživanja pokazuju da najvažniji faktor povećanja kvote od raka dojke kod žena u postmenopauzi je da li je i koliko porastao obim njihovog struka, jer je upravo težina na predjelu struka jedan od faktora rizika.

Vježbanje


Aktivan način života može smanjiti rizik na nekoliko načina. Prvo, vježbanje djeluje kao prirodni lijek protiv upala te poboljšava imunitet. Pored toga, ono može smanjiti količinu glukoze i insulina u krvotoku te pomoći organizmu u razlaganju estrogena. Stručnjaci preporučuju sat vremena fizičke aktivnosti dnevno, pet dana sedmično.

Navike u konzumiranju pića


Više studija povezuje povećanu potrošnju alkohola sa većim rizikom od raka dojke. Istraživanje provedeno prošle godine pokazuje da pretjerano konzumiranje alkohola u periodu između prve menstruacije i prve trudnoće povećava rizik od bolesti.

Ishrana


Mnogobrojna istraživanja pokazuju da smanjenje konzumiranja crvenog mesa i veći unos namirnica koje imaju biljnu bazu može “zakočiti” rast ćelija raka. Moć biljaka svodi se na sledeće: kupusnjače smanjuju upale i mogu pomoći u balansiranju estrogena. Takođe, mrkva i paradajz sadrže ogromne količine karotenoida, antioksidanta koji se povezuje sa smanjenjem rizika od raka dojke. Ograničavanje unosa šećera i punomasnih mliječnih proizvoda takođe može biti od pomoći.

Genetika


Žene koje nose mutacije na BRCA1 i BRCA2 genima imaju znatno povišen rizik od razvoja raka dojke u odnosu na žene koje nisu naslijedile ove gene. Međutim, postoji još jedan gen koji je nedavno identifikovan kao razlog za zabrinutost, posebno kod mlađih žena.

Istraživači su otkrili da kod žena mlađih od četrdeset godina, mutacije u PABL2 genu mogu rezultovati sa osam do devet puta višim rizikom od raka dojke u odnosu na žene iste starosne dobi koje nemaju mutaciju pomenutog gena. Ukoliko je neko u vašoj užoj porodici imao rak dojke, bilo bi mudro da popričate sa doktorom o testiranju.

Porodična istorija


Čak iako ne nosite neki od prethodno navedenih gena, a ni niko u vašoj porodici, ako neko u vašoj užoj porodici ipak ima oboljenje (majka, sestra), istraživanja pokazuju i da se vaš rizik od bolesti udvostručava.

Toksini u vašem okolišu


Izloženost određenim toksinima, koji se nazivaju i endokrinim ometačima, može povećati rizik od raka dojke. Ove sintetičke hemikalije akumuliraju se u masnim ćelijama gdje oponašaju vaš prirodni estrogen te potencijalno dovode do rasta tumora.

Uobičajeni endokrini ometači uključuju bisfenol A (BPA), tip plastike koji se koristi u proizvodnji plastične ambalaže i konzervanse koji se nalaze u određenim kozmetičkim proizvodima, a koji se zovu ftalati.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info