10 izbora zbog kojih ćete zažaliti za 10 godina

0

“Da sam bar…” – ove tri riječi stvaraju jednu od najtužnijih fraza u svakodnevnom jeziku i komunikaciji. Svi pravimo izbore – neki su dobri, neki manje dobri. Istini za volju, neki od njih mogu imati prilično štetan uticaj na vaš život te ćete, upravo zbog njih, vjerovatno i zažaliti nakon par godina. Evo i o čemu se radi.

Nošenje maske da impresionirate druge


Ako je lice koje uvijek pokazujete svijetu pod maskom, jednog dana ispod nje ništa neće ostati. Kada provodite previše vremena koncentrišući se na to kako vas drugi percipiraju ili na to šta drugi žele da budete, na kraju zaboravljate ko ste vi zapravo.

Nemojte se bojati osuđivanja od strane drugih ljudi; vi u svom srcu znate ko ste i šta ste i šta je istina. Ne morate biti savršeni da biste impresionirali ili inspirisali druge. Neka budu impresionirani i inspirisani načinom na koji se nosite sa svojim malim nesavršenostima.

Dozvoljavanje drugima da kreiraju vaše snove


Najveći izazov u životu je otkrivanje ko ste; drugi najveći je biti srećan sa onim što ste otkrili. Veliki dio toga leži u vašoj odluci da ostanete vjerni svojim ciljevima i snovima. Da li postoje osobe koje se ne slažu s vama? Odlično.

To znači da čvrsto stojite na zemlji i da pratite svoj put. Ponekad ćete uraditi stvari koje će se drugima činiti ludost, ali kada uhvatite sebe kako ste u uzbuđenju izgubili pojam o vremenu tada ćete znati da radite pravu stvar.

Druženje sa negativnim osobama


Ne dozvolite da neko sa negativnim stavovima iste prenosi i na vas. Kada se sjetite da je druženje sa negativnim osobama vaš izbor, a ne obaveza, oslobađate sebe od velikog tereta.

Shvatićete da radije želite da se družite sa ljudima koji imaju veliku dozu saosjećanja, entuzijazma i velikodušnosti umjesto osoba koje su često ljute, pohlepne i tjeskobne.

Sebičnost i egoizam


Oni koje ste inspirisali i sa njima podijelili ljubav i srećne trenutke života sjećaće se toga cijelog života, bez obzira na to da li je vaše druženje ili viđanje, u nekom trenutku života, prestalo.

Vaše ime, putem djela, trebate urezati u srca drugih ljudi, a ne u kamen. Ono što uradite za sebe nestaje onog dana kada vas više ne bude; ono što uradite za druge pamtiće se dok je “svijeta i vijeka”.

Izbjegavanje promjena i razvoja


Ako želite da spoznate svoju prošlost, gledajte na vaše trenutno stanje. Ukoliko želite znati šta vam budućnost nosi, gledajte na svoje sadašnje akcije i djela.

Morate pustiti staro da biste stvorili prostora za novo; staro je prošlot i nikada se neće vratiti. Ako to prihvatite sada i preduzmete korake kako biste to riješili, dovešćete se na položaj trajnog uspjeha.

Odustajanje kada “zagusti”


Neuspjesi ne postoje, samo rezultati. Čak iako se stvari ne odvijaju onako kako ste očekivali, nemojte se obeshrabriti ili odustati. Naučite iz toga šta možete i krenite dalje. Onaj ko nastavlja da napreduje korak po korak na kraju izlazi kao pobjednik.

Bitke se uvijek dobijaju prije konačne pobjede. To je proces koji se javlja sa malim koracima, odlukama i akcijama koje se postepeno nadovezuju jedna na drugu i, na kraju, dovode do veličanstvenog trijumfa.

Pokušavanje upravljanja svim sitnicama


Život treba dodirivati, ne daviti. Ponekad se morate opustiti i pustiti život da se “odvija” bez neprestane brige i upravljanja stvarima do tančina. Naučite da malo popustite prije nego prejako stegnete. Udahnite duboko.

Kada se prašina slegne, napravite sledeći korak ka naprijed. Ne morate tačno znati gdje idete kako biste stigli na neko divno mjesto. Sve u životu je u savršenom skladu – potrebno je samo malo vremena da se sve kockice slože.

Zadovoljavanje manjim nego što zaslužujete


Budite dovoljno snažni da pustite i dovoljno mudri da sačekate ono što zaslužujete. Ponekad morate pasti niže nego obično kako biste se uspravili i vinuli više nego ikada ranije.

Nekada vaše oči jednostavno moraju biti okupane suzama kako biste ponovo, jasnije, vidjeli mogućnosti koje su pred vama.

Beskrajno čekanje na sutra


Problem je u tome što uvijek mislite da imate više vremena nego što to zapravo i jeste slučaj. Ali, jednog dana ćete se probuditi i shvatićete da više nemate vremena da uradite stvari koje ste oduvijek željeli uraditi.

I, u tom trenutku, znaćete da ste ili ostvarili ciljeve koje ste sebi zacrtali ili ćete imati spisak izgovora zašto ih niste ostvarili.

Ljenost i kolebljivost


Svijet vam ništa ne duguje – vi dugujete njemu. Zato, prestanite sanjariti i počnite da djelujete. Preuzmite punu odgovornost za svoj život – preuzmite kontrolu nad njim.

Vi ste važni i potrebni drugima. Prekasno je da sjedite i čekate da neko nešto uradi jednog dana. Jednog dana je sada; neko ko je potreban svijetu ste vi!

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info