7 koraka da izliječite oštećenu kosu

0

Nažalost, kosa se može vrlo brzo oštetiti, a potrebno je mnogo truda i vremena kako bi se ona “izliječila”. Feniranje, farbanje, korištenje pegle i uvijača, kao i drugih toplotnih izvora, samo su neki od načina usljed kojih kosa može postati izrazito suha i završiti sa ispucalim vrhovima. Ukoliko je kosa oštećena, jedan od načina da riješite taj problem jeste njeno skraćivanje. Kažemo jedan, ali ne i jedini. Određeni način vam mogu pomoći da zadržite željenu dužinu kose, a da ona istovremeno bude lijepa i zdrava.

 

Tretman duboke regeneracije

Počnite sa malim, ali značajnim koracima – perite kosu svaki drugi dan koristeći manje količine šampona i veće količine regeneratora. Regenerator koristite uglavnom na vrhovima i izbjegavajte nanošenje na vlasište. Isperite ga nakon (minimalno) pet minuta. Jednom sedmično upražnjavajte tretman duboke regeneracije pomoću maski ili regeneratora posebno namijenjenih za veoma oštećenu kosu. Nanosite velikodušnu količinu koju ćete isprati nakon petnaestak minuta.

 

Skraćivanje

Da, šišanje vrhova je obavezno. Kod oštećene kose, oni su ispucali i jedini način da ih se riješite jeste njihovo odstranjivanje. Najbolji način da to uradite jeste posjeta frizerskom salonu (izbjegavajte šišanje vrhova na “svoju ruku”).

 

Koristite mlaku (ne toplu) vodu

Topla voda nije dobra po vašu kosu. Najbolje bi bilo da prilikom pranja koristite mlaku (ako možete čak i poluhladnu) vodu. Na taj način ćete pomoći kosi da vrati sjaj, a i smanjićete pojavu “neposlušne” kose.

 

Uklonite višak vlažnosti pomoću peškira

Nakon pranja kose, višak vode nježno iscijedite rukama (stavite kosu između ruku i nježno povucite ka dole) te kosu umotajte u mekani peškir. Peškir će upiti sav višak vlage iz kose i pripremiti je za sušenje. Ukoliko ćete kosu sušiti fenom, ova “procedura” znatno skraćuje vrijeme sušenja, a samim tim i sprečava rizik od oštećenja kose.

 

Farbe bez amonijaka

Dobra stvar u vezi farbi za kosu koje ne sadrže amonijak jeste to što one u potpunosti oblažu sloj kutikula usljed čega kosa postaje glatka, jača i sjajnija. Birajte polutrajne formule ili samo glazuru za ofarbanu kosu. Uvijek koristite proizvode bez amonijaka, jer se oni, između ostalog, sporije i ispiraju tako da sama farba duže traje.

 

Investirajte u dobar fen

Ne morate u potpunosti odustajati od sušenja kose fenom kako biste spriječili nastanak oštećenja kose. Iako će sušenje kose prirodnim putem imati pozitivan efekat na kosu, činjenica je da nekada nemate vremena za ovu proceduru. S druge strane, korištenje dobrog fena neće imati negativan uticaj na kosu, odnosno neće je oštetiti. Stručnjaci preporučuju korištenje fena čija je snaga 2 000 vati. Snažan fen brže suši kosu pa je i sama izloženost toploti kraća.

 

Zdrava ishrana = zdrava kosa

Ovo ste vjerovatno čuli dosta puta, ali ovo je i jedan od najboljih savjeta koji vam može pomoći da svojoj kosi vratite zdrav izgled. Voda, vitamini i proteini od ključnog su značaja za sjajnu i zdravu kosu. Namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama (masne vrste ribe, orasi, sjemenke lana i mnoge druge) poznate su po svojim hranjivim vrijednostima koje posebno pogoduju zdravlju i izgledu kose. Svježe voće i povrće bi, takođe, trebalo biti na redovnom jelovniku, ukoliko želite da vaša kosa bude lijepa, zdrava i sjajna.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info