Kako boja prostorije utiče na vaše raspoloženje

0

Ako želite da imate predivan dom, nemojte razmišljati o trenutnim trendovima. Oni dolaze i prolaze. Boje koje preovladavaju u vašem domu bi, u stvari, trebale da oslikavaju vaču ličnost. Takođe, tu je jedino važno kako se vi osjećate u tom okruženju. Svjetlije boje čine prostor prozračnijim i većim. Tamne nijanse djeluju toplo i sofisticirano. Saznajte kako određena boja utiče na raspoloženje i malo detaljnije o samim bojama.

 

Crvena

Crvena boja podiže nivo energije u sobi. Odlična je kada želite da podignete raspoloženje u sobi, posebno uveče. Za osjećaj dobrodošlice, okrečite hodnik u crveno. Takođe, crvena boja podiže krvni pritisak, ubrzava disanje i otkucaje srca. Mnogi smatraju da baš zbog toga nije prikladna za spavaću sobu. Međutim, kada padne mrak, crvena boja u spavaćoj sobi će izgledati svjetlije, bogatije i elegantno.

 

Žuta

Žuta boja predstavlja sinonim za sreću okupanu sunčevim zracima. Savršena je za kuhinju, trpezariju i kupatilo, gdje je neophodno da cirkulišu pozitivna energija i dobro raspoloženje. Međutim, nemojte je stavljati u spavaću sobu, a posebno ne u dječiju. Proučavanja su pokazala da osobe koje borave u žutim prostorijama veoma brzo izgube “živce”. Takođe, male bebe mnogo više plaču u žutim sobama. U redu je da manje površine budu žute boje, ali nipošto je ne nanosite na veće, jer će izazvati osjećaj ljutnje i frustracije kod osoba koje borave u njoj.

 

Plava

Za plavu se smatra da spušta krvni pritisak te usporava disanje i rad srca. Ona djeluje opuštajuće te se najčešće preporučuje za spavaću sobu i kupatilo. Budite pažljivi, jer svijetloplava boja može da djeluje previše hladno i sterilno. Zbog toga se uvijek odlučite za tirkiznu ili nebesko plavu boju zahvaljujući kojima ćete se uvijek osjećati smireno i opušteno. Tamnoplava nijansa izaziva osjećaj tuge pa bi bilo dobro da ona ne zauzima veću površinu zidova.

 

Zelena

Od svih boja, zelena najviše umiruje. Zelena boja je nastala kombinacijom osvježavajuće plave i vesele žute te kao takva odgovara svakoj prostoriji. U kuhinji, zelena djeluje umirujuće, a u dnevnom boravku daje osjećaj pripadnosti i zajedništva. Vjeruje se da može pomoći u eliminisanju stresa. Takođe, utiče na plodnost pa je idealan izbor za spavaću sobu.

 

Ljubičasta

Ljubičasta boja, a posebno tamnije nijanse, poput boje patlidžana, djeluje bogato, dramtično i sofisticirano. Povezuju je sa luksuzom i kreativnošću. Svjetlije nijanse poput boje lavande ili jorgovana idealne su za spavaću sobu, jer odišu smirenošću i pozitivnom energijom.

 

Narandžasta

Ova boja izaziva uzbuđenje, entuzijazam i jača energiju. Nipošto je nemojte stavljati u dnevni boravak ili spavaću sobu. Ona je idealna za prostor gdje se obavlja neka fizička aktivnost. U drevnim kulturama vjerovalo se da narandžasta boja utiče na izlječenje plućnih bolesti kao i na porast nivoa energije.

 

Neutralne nijanse (crna, siva, bijela i smeđa)

Trendovi dolaze i prolaze, ali neutralne nijanse uvijek su aktuelne. Koriste se u kombinaciji sa drugim bojama i jednostavne su za kombinovanje. Primjera radi, crna je idealna u manjim količinama, kada želite nešto da naglasite.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info