Čaj umjesto farbe: Sačuvajte boju kose prirodnim putem

0

Kako bi bilo da možete produžiti vrijeme trajanja ofarbane kose? Ima li nešto napornije od obaveze da svakih petnaest dana molite prijateljicu da vam “prekrije” sijede? Plus, novac koji trošite na farbu sigurno nije zanemarljiv, a da ne govorimo o trošenju slobodnog vremena. Na sreću, rješenje postoji. Najobičniji čaj će svakoj plavuši, brineti ili crvenokosoj ženi, na jeftin način, ofarbati kosu, prekriti sijede, a kosa će biti sjajna i predivna.

 

Crni čaj za brinete i tamne pramenove

U litru prokuhane vode dodajte pet kesica crnog čaja te ostavite desetak minuta da odstoji. Nakon toga šerpu sklonite i pričekajte da se čaj potpuno ohladi. Preko svježe oprane kose prelijte čaj. U kadu stavite lavor koji će zadržati čaj kako biste mogli preliti još jednom. Vodite računa da cijelu kosu prekrijete ovim čajem. Nakon toga stavite kapu za kupanje ili plastičnu kesu, kako bi čaj bio što efikasniji i bolje “ušao” u dlaku. Nakon sat vremena, isperite kosu čistom vodom. Ako se čini kao da je pretamno, slobodno upotrijebite šampon.

 

Čaj od kamilice za plavuše i svijetle pramenove

Skuhajte veliku šerpu čaja od kamilice. Možete koristiti kesice ili osušenu biljku. Procijedite i ostavite da se ohladi. Operite kosu. Nakon što se čaj ohladi, prelijte ga preko kose, zamotajte kosu peškirom i pustite da odstoji desetak minuta. Nakon toga skinite peškir i osušite kosu na prirodan način. Idealno bi bilo kada biste kosu osušili vani, na suncu. Sunce i toplota će dodatno “izbijeliti” kosu.

 

Roibos čaj za crvenokose

Crvena kosa može biti toliko lijepa i seksi, a opet najteža je za održavanje. Skuhajte tri do pet kesica roibos čaja kako biste unijeli živost u crvenu kosu. Sačekajte da se ohladi u potpunosti pa prelijte preko kose. Ostavite da odstoji trideset minuta. Nakon toga isperite čistom vodom i stilizujte kao i obično.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info