Otkrivamo: 4 nova načina na koja kakao pomaže vašem zdravlju i izgledu

0

Omiljeni sastojak kolača i drugih raznih poslastica mnogo je više od običnog “praha”. Zapravo, vjerovali ili ne, kakao vam može pomoći da poboljšate raspoloženje. I ne samo to, on je odličan i za vašu kožu kao i za zdravlje srca. U nastavku saznajte zašto je on tako dobar!

Poboljšava zdravlje srca

Počastite svoje srce ovim aromatičnim prahom: kada je u pitanju zdravlje srca, njegovi flavonoidi povezuju se sa mnoštvom zdravstvenih koristi, kao što su snižavanje krvnog pritiska, smanjenje lošeg (LDL) holesterola kao i smanjenje ukupnog rizika od srčanih oboljenja. Ukoliko pravite kakao, imajte na umu da ga ne biste trebali šećeriti (koristite kašičicu meda, ako baš morate). Jedna kašika kakaoa dnevno dovoljna je da imate navedene koristi od njega.

 

Suzbija želju za slatkišima

Preskočite slatkiše i uživajte u mirisu kakaoa! On ima bogatu aromu tako da samo njegov miris već upola suzbija želju za slatkišima. Zapravo, njegov miris aktivira iste neurotransmitere u mozgu koji se stimulišu kada jedete čokoladu. Ako i nakon što nekoliko puta udahnete njegov miris osjetite poriv za slatkišima, ipak ćete unijeti manje količine, jer je vaš nagon za slatkim već “popustio”.

 

Odličan je za kožu

Kakao sadrži antioksidante koji pomažu u obnavljanju oštećenih ćelija kože i neutralisanju štetnih slobodnih radikala. Napravite masku od kakaoa koja će vam podmladiti kožu: pomiješajte jednu kašiku kakaoa, kašičicu meda, jednu kašiku mljevenih ovsenih pahuljica i dvije kašike punomasnog jogurta. Nježno utrljajte na čistu, vlažnu kožu. Nakon petnaestak minuta isperite mlakom vodom. Tretman ponavljajte jednom sedmično.

 

Poboljšava raspoloženje

Kakao ne samo da čini vaše nepce srećnim – on može i vas učiniti srećnima. On sadrži više od tristo jedinjenja od kojih većina ima pozitivan efekat na hemiju mozga. Neka od ovih jedinjenja podižu nivo endorfina i serotonina koji su odgovorni za dobro raspoloženje. Da bisre se osjećali ugodno i divno, uživajte u toplom kakaou. Pijuckajte i veoma brzo će vam se osmijeh vratiti na lice!

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info