10 savjeta kako da spavaću sobu pretvorite u mjesto potpune relaksacije

0

Da li se u spavaćoj sobi osjećate smireno i srećno? Ako je odgovor negativan, onda morate nešto učiniti kako biste to promijenili. Zašto? Zato što je kvalitetan san neophodan za pravilno funkcionisanje organizma. Spavaća soba bi trebala predstavljati oazu mira koja će vas opustiti nakon stresnog dana. Donosimo deset savjeta kako da od spavaće sobe napravite mjesto gdje ćete se opustiti i spremiti za novi dan.

 

Izbacite elektroničke uređaje

Televizor, laptop i telefon moraju ići vani. Svjetlost ovih aparata sprečava organizam da proizvodi melatonin, hormon koji organizam izlučuje uveče. Ako se dovoljno ne proizvodi,organizam neće moći prepoznati kada je dan, a kada je noć, što može dovesti do poremećaja u spavanju i raspoloženju.

 

Zamračite prostoriju

Takođe, roletne ili paravani bi trebali da budu zatvoreni tokom noći. Spoljašnja svjetlost (automobili, ulična rasvjeta ili mjesečina) može uticati na kvalitet sna. Ako nemate roletne ili paravane, nabavite masku za oči. Ona će pomoći da se um i tijelo pripreme za spavanje.

 

Nabavite kvalitetan madrac

Jedan od najvećih razloga lošeg spavanja je bol u tijelu. Ne odgovara svakoj osobi madrac iste čvrstoće. Isprobajte više vrsta dok ne pronađete odgovarajući. Takođe, kvalitetan jastuk će učiniti čudo za vaš vrat, ali i za cijeli kičmeni stub.

 

Vodite računa o temperaturi sobe

Ako se tijelo u toku noći pregrije, probudićete se mokri. Pretopla soba može uticati na kvalitet sna. Optimalna temperatura bi bila između 18 i 20 stepeni. Ako nemate ventilator ili ne volite klimu, onda se bar pokrijte tankim plahtama.

 

Obucite laganu pidžamu

Ako je pidžama u kojoj spavate previše debela ili uska, sigurno ćete imati problema da lako zaspite. Obucite staru, pamučnu majicu koja je lagana, prozračna i koja vam neće nimalo smetati.

 

Unesite biljku u sobu

Kućne biljke ispuštaju kiseonik i na taj način osvježavaju vazduh u sobi. Uz to, biljke konstantno oslobađaju vodu što utiče na veću vlažnost vazduha i na lakše disanje. Naravno, ako ste alergični, zaboravite na ovaj savjet. Ipak, na noćnom stočiću ili natkasni možete držati zdjelu s vodom.

 

Očistite sobu od nepotrebnih stvari

Spavaća soba, iz koje ste izbacili sve nepotrebne stvari, uticaće na smanjenje stresa i u njoj ćete se uvijek osjećati opušteno. Neke sitnice ipak zadržite, primjera radi, omiljene knjige, svijeće ili esencijalna ulja za masažu.

 

“Isključite se” sat vremena prije spavanja

Nakon što isključite elektroničke aparate, isto uradite i sa svojim umom. Napravite toplu kupku, izmasirajte se uljem od lavande ili pročitajte odlomak iz omiljene knjige.

 

Redovno vodite dnevnik

Pored kreveta držite dnevnik u koji ćete zapisati sve što vam padne na pamet. To može biti lista stvari koje treba da uradite narednog dana, nešto što vas brine ili, možda, zbog čega ste zahvalni. Prenošenjem misli na papir, osjećaćete se mirnije i opuštenije.

 

Meditirajte

Ako ništa drugo ne pomaže, pokušajte sa meditacijom. Ne morate praviti veliku “frku” oko toga. Možete meditirati i u krevetu. Pokušajte ovako: lezite na leđa, zatvorite oči i pokušajte da opustite svaki dio tijela. Opustite lice, vilicu, vrat, ramena i sve po redu. Brojeći do četiri udahnite kroz nos te opet, brojeći do četiri, izdahnite na usta. Ponovite par puta dok ne utonete u san.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info