7 savjeta da postanete osoba kojom se ponosite

0

Prilično velikom broju žena ne sviđa se ono što su postale. Zbog osjećaja slabosti, neodlučnosti ili usamljenosti možete imati prilično nesrećan i nesređen život. Ali, to ne mora da bude tako! Vi, zapravo, imate snagu da promijenite sebe, ali i način na koji vas drugi vide i doživljavaju. Ne morate se “zaključati” u stare obrasce ponašanja. Možete postavi novi vi ili, jednostavno rečeno, osoba kakva želite biti i osoba kojom ćete se ponositi. Sledećih par koraka mogu vam pomoći u tome.

 

  • Sjetite se ljudi iz svog života kojima se divite i koje poštujete. To mogu biti prijatelji, članovi porodice ili partner. Zapišite njihova imena.
  • Za svaku osobu na listi zapišite po bar dvije pozitivne karakteristike. Da li su posvećeni svojim ciljevima? Da li se ponašaju smireno i razumno u kriznim situacijama?
  • Pogledajte osobine ličnosti koje ste zapisali. Da li postoje neke zajedničke osobine ponašanja? Postoje li obrasci poput poštenja, odlučnosti ili velikodušnosti?
  • Zapišite bar dvije pozitivne karakteristike vaše ličnosti. Ovo je teži dio. Ukoliko imate problem, pitajte prijateljicu ili partnera. Mislite o tome kao o prilici da viditi sebe na način na koji vas drugi vide (možda ćete biti prijatno iznenađeni).

  • Pogledajte spisak pozitivnih osobina koje imate i spisak osobina kojima se divite kod drugih ljudi. Koristite ih kako biste napisali osobine idealne osobe. Kako se ova idealna osoba ponaša prema drugima? Kako vidi sebe i kako se odnosi prema sebi? Kako se nosi sa svakodnevnim usponima i padovima? Opis lika koji dobijete treba da postane vaša ciljna slika.
  • Pogledajte dobijenu sliku riječi svakog jutra. Dok ste na poslu ili vani, pokušajte da usvojite obrasce ponašanja odnosno osobine ove nove osobe.
  • Budite pozitivni. Na kraju svakog dana zapisujte kada ste “prikazali” jednu od tih osobina. Što češće budete imali pozitivniji ishod to ćete se brže i transformisati.

Navedenih sedam koraka daće vam jasan cilj kojem treba da stremite, “portret” osobe kakva želite da budete – osoba koja ćete postati kada “staru sebe” zamijenite novom. Duboko u vama postoji snažna, emotivna i fantastična verzija vas, a kada tu sliku imate u svojim mislima ona vam može pomoći da preoblikujete svoj život. Kada postanete “novi vi”, to će imati veoma pozitivan uticaj na svaki aspekt vašeg života – fizički, emocionalni, intelektualni, profesionalni i lični. To će biti i velika avantura, a ako se pridržavate navedenih koraka, na dobrom ste putu njenog ostvarivanja.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info