5 grešaka koje pravite prilikom pranja kose

0

Način na koji perete kosu može uticati na njen krajnji izgled. Toplota vode, količina šampona i regeneratora u znatnoj mjeri mogu uticati na volumen, ali i hidrataciju i prirodni sjaj vaše kose. Potrudite se da sledećih pet grešaka nipošto ne pravite, kako bi vaša kosa uvijek bila lijepa i zdrava.

 

Svakodnevno pranje

Vaša kosa je najzdravija, a samim tim i najbolje izgleda, kada njena prirodna ulja uspiju stići od vlasišta do vrhova. Upravo zbog toga se šamponiranje preporučuje svaki drugi (ili treći) dan. Ako se bojite da će vam kosa biti masna i izgledati neuredno, koristite suhi šampon ili je jednostavno operite samo vodom te stilizujte pomoću fena.

 

Pretjerivanje sa šamponom ili regeneratorom

Umjesto šamponiranja i nanošenja regeneratora na cijelu dužinu kose, šamponirajte dio prema vlasištu, a regenerator nanosite od sredine ka vrhovima. Vašim vrhovima je potrebna veća hidratacija, a vlasištu je potrebno malo manje, kako bi se održao volumen.

 

Preskakanje regeneratora

Ukoliko želite da imate sjajnu kosu, koristite regenerator nakon svakog pranja. Pored toga, regenerator smanjuje trenje prilikom češljanja kose pa samim tim kosa i manje puca.

 

Pretopla voda

Iako topla voda pomaže šamponu i regeneratoru da “odrade svoj posao”, hladna voda pomaže u zadržavanju hidratacije u kosi, koju regenerator pruža – vaša kosa izgleda sjajnije i zdravije. U svakom slučaju, kosu perite toplom vodom, ali je na kraju ispirajte hladnom (što hladnija to bolje).

 

Pretjerano ispiranje (ukoliko imate ofarbanu kosu)

S obzirom da ofarbana kosa lakše upija i “otpušta” vodu, nakon što voda “ode” odlazi i vaša farba. Dakle, izbjegavajte to dodatno ispiranje kojem smo svi tako podložni. Takođe, držite se mlake ili prohladne vode, jer toplota utiče na brže ispiranje farbe.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info