5 stvari koje opuštene žene rade drugačije

0

To vam se desilo i više puta: kako pokušavate da se izborite sa količinom stresa koju haotični radni dan nosi sa sobom, tu je uvijek bar jedna osoba koja se doima opušteno. I ne samo to, ona i jeste opuštena. Da li ste se ikada zapitali kako to nekima polazi za rukom? Istina je da takve osobe nemaju nikakve posebne moći – one jednostavno svakodnevno upražnjavaju taktike koje im pomažu da nivo stresa drže pod kontrolom.

Usvajanjem ličnih preferencija za eliminisanje stresa haotične situacije je mnogo lakše držati pod kontrolom. Ali, gdje i kako početi? Donosimo pet jednostavnih strategija oko kojih se opuštene žene trude da ih svakodnevno upražnjavaju.

One se fokusiraju na pronalaženje centra


Nije tajna da meditacija ima mnogobrojne zdravsvene koristi, ali vjerovatno najznačajniji uticaj koji ova praksa ima je efekat koji ostavlja na stres. Opuštene žene pronalaze svoj centar kroz tišinu – bilo da li je to kroz meditaciju ili jednostavno koncentrisanje na način disanja. Ove tehnike vam mogu pomoći da efikasno eliminišete količinu stesa i ublažite svaki novi “nalet”. Ne znate kako se meditira? Ovdje pogledajte jednostavan vodič za početnike.

One izražavaju zahvalnost


Izražavanje zahvalnosti ne samo da će vam pomoći da se osjećate dobro – ono ima i direktan uticaj na nivo hormona stresa u organizmu. Istraživanja pokazuju da osobe koje “kultivišu” zahvalnost i druge pozitivne emocije doživljavaju smanjenje kortizola (hormona stresa) i za 23% za razliku od onih koji nemaju ove navike.

One spavaju


Umjesto kasnog lijeganja i odlaganja ustajanja ujutro, ekstremno opuštene žene znaju da su im potrebne dovoljne količine sna kako bi suzbile pojavu stresa. A, to podržavaju i naučna istraživanja: ukoliko ne spavate dovoljno (sedam do osam sati tokom noći) to može ozbiljno uticati na povećanje nivoa stresa i na vaše fizičko zdravlje.

One se druže


Kada se osjećaju uznemireno, one se okreću osobi koja im može pomoći da se osjećaju bolje – najboljoj prijateljici. Provođenje vremena sa prijateljima može smanjiti nivo stresa i ublažiti posljedice negativnih iskustava.

One se isključuju


One znaju vrijednost “isključivanja” od ostatka svijeta. Sa stalnim saopštenjima, sms-ovima ili elektronskom poštom, odvajanje vremena za isključivanje elektronskih uređaja i ponovno spajanje sa svijetom koji vas okružuje od ključnog je značaja za održavanje stresa na odstojanju. Pored toga, to vam i dugoročno može pomoći da se bolje fokusirate.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info