8 namirnica koje najbrže tope masne naslage

0

Postoje određene namirnice koje vam mogu pomoći da brže i efikasnije sagorijevate kalorije, a samim tim i da brže topite masne naslage (posebno u području stomaka). Dobra vijest je i to da su ove namirnice, osim što su iznimno zdrave, veoma ukusne. Uvrstite ih u redovnu ishranu i veoma brzo ćete primijetiti razliku. PS: ukoliko još više želite da ubrzate topljenje masnih naslaga, onda u svakodnevni život uvrstite i vježbanje.

Grejpfrut

grejp
On je jedna od najboljih vrsta voća koja vam može pomoći da imate sjajnu figuru. Ova mirisna voćka ubrzava metabolizam te pomaže vašem tijelu da sagorijeva dodatne količine masnih naslaga. Pored toga, on je i odličn izvor vlakana koja pomažu u balansiranju glukoze u krvi.

Celer


Što više celera jedete to više kalorija sagorijevate. Ovo povrće sadrži tako malo kalorija, a dok ga organizam probavi dolazi do sagorijevanja više kalorija nego što ste ih unijeli. Celer se, uglavnom, sastoji od vode pa bi bilo dobro da, pored njega, istovremeno unosite i druge vrste povrća koje sadrže vitamine i minerale.

Integralne žitarice


Naučna istraživanja su dokazala da rafinisane žitarice nisu zdrave kao integralne. Integralne žitarice utiču na snažniji i aktivniji rad vašeg probavnog sistema. Ovo, zauzvat, sagorijeva više kalorija. Pored toga, one su i veoma zasitne pa nakon njihovog konzumiranja nećete duže vrijeme osjećati glad.

Zeleni čaj


Ono što pijete može biti jednako važno kao ono što jedete. Ukoliko pokušavate da eliminišete suvišne kilograme, onda pijte zeleni čaj, a izbjegavajte gazirana pića. Zašto? Zato što zeleni čaj ubrzava metabolizam i sagorijevanje kalorija, kao i topljenje masnih naslaga.

Omega-3 masne kiseline


Omega-3 masne kiseline, a koje masne vrste ribe (haringa, skuša, tunjevina, losos) sadrže u izobilju, dobre su za regulisanje metabolizma. S obzirom da ih organizam ne proizvodi, bilo bi dobro da je konzumiraate češće. Kada je riječ o ribi, dva puta sedmično biće sasvim dovoljno. Drugi dobri izvori omega-3 masnih kiselina su orasi i sjemenke lana.

Kafa


Kofein ubrzava srčani ritam te zbog njega krv “uzima” više kiseonika. Što više kiseonika dospije u vaš organizam to više kalorija sagorijevate. I, kafa mora biti nezaslađena i bez mlijeka ili bjelila. Ipak, budite oprezni – ograničite se na maksimalno tri šoljice dnevno.

Začinjena hrana


Postoji tako mnogo začina koji se koriste već stotinama godina. Kao što vam je već poznato, oni se dodaju hrani kako bi poboljšali njen ukus, ali mali broj ljudi je upoznat sa njihovim svojstvima topljenja masnih naslaga. Ljuta paprika (mljevena ili svježa) jedan je od najboljih začina koji ima pomenute odlike.

Brazilski orah


Ukoliko niste alergični na orašaste plodove, bilo bi dobro da u svakodnevnu ishranu uvrstite brazilski orah. Osim što ubrzava metabolizam, istaživanja pokazuju da brazilski orah poboljšava imunitet te da čak eliminiše celulit. Odličan je kao užina.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info