5 najboljih esencijalnih ulja za fenomenalnu kosu

0

Kada je u pitanju kosa, svi imamo isti cilj: da imamo lijepu, zdravu kosu koja nije suha, a koja istovremeno ima odličan volumen. Jednom riječju, želimo kosu koja izgleda savršeno! Međutim, s obzirom da svi imamo različite tipove kose (a samim tim i niz poteškoća koje dolaze s njom), kako postići da nam kosa izgleda najbolje što može? Odgovor na to je prilično jednostavan – upotreba esencijalnih ulja u svrhe njegovanja kose. Zašto? Zato što ona sadrže prirodne sastojke koji kosi pružaju sve što joj je potrebno. Donosimo pet najboljih koja dokazano pomažu, bez obzira da li se borite sa suhom kosom ili želite da eliminišete perut.

 

Ulje čajevca

Za početak, ovo esencijalno ulje pomaže u sprečavanju razvoja bakterija i drugih gljivičnih svojstava u kosi (najčešći uzroci nastanka peruti). Ukoliko se borite sa suhom i beživotnom kosom, ulje čajevca pomaže u stimulisanju lojnih žlijezda koje luče prirodna ulja neophodna za hidrataciju kose.

 

Ulje limuna

Mnoga esencijalna ulja pomažu kod suhe kose, ali šta je sa ženama koje imaju pretjerano masnu kosu? Esencijalno ulje limuna pravi je lijek u ovakvim slučajevima. Već desenijama se koristi kao prirodni lijek protiv infekcija i glavobolja, ali pomaže i kod sprečavanja pretjeranog lučenja masti i ulja na predjelu vlasišta čime se i sprečava nastanak masne kose. Takođe, djelotvorno je i u eliminisanju peruti.

 

Ulje nane

Iako se koristi u druge mnogobrojne zdravstvene svrhe, od opuštanja mišića do liječenja glavobolja, esencijalno ulje nane koristi se i za poboljšanje rasta kose i sprečavanje oštećenja koja nastaju prilikom pretjeranog korištenja toplotnih alata za stilizovanje kose (fen, uvijač, pegla i slično). Ono je i jednostavno za korištenje: dovoljno je da par kapi dodate u šampon ili regenerator.

 

Arganovo ulje

Ovo moćno esencijalno ulje jedno je i od najboljih. Sprečava oštećenja nastala od nepovoljnog uticaja toplote, pucanje kose, nastanak ispucalih vrhova, jača kosu te ubrzava njen rast. Ukoliko se borite sa suhom i ispucalom kosom, arganovo ulje pravi je lijek.

 

Kokosovo ulje

Kokosovo esencijalno ulje savršeno je za sve koji imaju masnu, ali i suhu kosu. Ono uspostavlja prirodnu ravnotežu lučenja prirodnih masti istovremeno pružajući kosi jačinu i sjaj. Takođe, istraživanja pokazuju da kokosovo esencijalno ulje stimuliše rast nove kose.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info