6 životnih paradoksa koji vas čine mudrijima i pametnijima

0

Paradoksi mogu izgledati logički nemogući, ali su često istiniti. Oni otkrivaju suštinu ljudskog stanja tjerajući nas da se zapitamo šta je zapravo istina. Od svakodnevnih savjeta do dirljivih životnih lekcija, paradoksi vam mogu pomoći da naučite kako da se krećete kroz svijet na mudriji način.

 

  • Najbolje stvari u životu su besplatne. Svi smo čuli ovu frazu, ali ona je donekle paradoksalna. Većinu vremena moramo platiti za vrijednost. Što je nešto vrednije to više i košta. Međutim, neke od najvrednijih stvari u životu ne mogu se kupiti. One su besplatne i dostupne svakome ko je dovoljno mudar da ih potraži. PS: ne dozvolite sebi da se uhvatite u trci za materijalnim dobrima.
  • Prestanite tražiti sreću ukoliko želite da je nađete. Ovo se često naziva paradoks hedonizma, a ideja je da smo skloni pronalasku sreće kada aktivno ne tragamo za njom. Sreća je neuhvatljiva, a mi je ne pronalazimo uvijek na mjestima na kojima očekujemo da ćemo je naći.
  • Ne cijenimo ono što imamo dok ne ostanemo bez toga. To je prilično nesrećna sklonost, ali često ne prepoznajemo vrijednost nečega dok ne primijetimo njegovu/njenu odsutnost. Potreban je napor da cijenite ono što imate, jer je teško zamisliti život bez toga.

  • Koliko date toliko dobijete. Kada ste velikodušni, prirodno privlačite velikodušnost drugih. Osobe koje su sebične i samo gledaju sebe odbijaju velikodušnost. Ljubaznost i nesebičnost ne prolaze nezapaženo.
  • Što više pokušavate kontrolisati situaciju to manje kontole imate. Svi poznaju jednu ili dvije osobe koje su opsjednute kontrolom, a možda ste i iz prve ruke vidjeli kako ultra planiranje može imati suprotan efekat. Većina stvari u životu je van vaše kontrole, a kada se previše trudite da ih stavite pod svoje, cijelu situaciju možete pogoršati. Jedino možemo kontolisati same sebe. Najbolji način da se nosite sa situacijom jeste da prihvatite promjene i da im se prilagodite.
  • Što duže spavate to ste umorniji kada ustanete. Zašto se dešava da, ponekad, kada spavate samo pet sati ustanete svježi i odmorni, a nekada kada spavate deset sati ustanete umorniji nego što ste legli? Ovo je čest problem, posebno kod osoba koje tokom sedmice spavaju manji broj sati, a veći broj sati tokom vikenda. To se dešava kada je vaš cirkardijalni ritam poremećen. Da biste se osjećali odmorno i energično, praktikujte stabilan režim spavanja.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info