7 znakova koji upućuju da možda patite od depresije

0

Sasvim je normalno da tokom života prolazite kroz uspone i padove, ali je veoma bitno prepoznati kada se situacija uozbilji. Depresija je veoma ozbiljan poremećaj od kojeg pati prilično velik broj žena širom svijeta. Kod žena koje pate od depresije, to je mnogo više od privremenog osjećaja tuge ili nezadovoljstva.

Ukoliko primijetite neki od sljedećih znakova, bilo bi dobro da potražite stručnu pomoć.

 

Vaše navike spavanja daleko su od zdravih


Žene koje pate od depresije, u većini slučajeva, prvo konsultuju doktora zbog problema sa spavanjem sa kojim se suočavaju. Oni mogu uključivati poteškoće sa zaspivanjem, nesanicu ili čak spavanje tokom cijelog dana.

 

Nemogućnost koncentracije


Žene koje pate od depresije često imaju problema sa koncentracijom, bilo da se radi o jednostavnim ili složenim radnjama. To može uključivati i poteškoće razumijevanja onog što pročitate i nesposobnost pamćenja specifičnih detalja.

 

Osjećaj beznađa


Iako je osjećaj beznađa čest kod osoba sa kliničkom depresijom, ovo mogu biti i neke od najtežih emocija koje možete doživjeti. To može uključivati osjećaj nezadovoljstva, neuspjeha i uvjerenje da se ništa neće poboljšati.

 

Promijenjene prehrambene navike


Osobe koje pate od depresije često doživljavaju i određene promjene u prehrambenim navikama. Neke u potpunosti gube apetit usljed čega dolazi do dramatičnog smanjenja tjelesne težine dok neke imaju osjećaj da, jednostavno, ne mogu prestati da jedu.

 

Nizak prag tolerancije


Imate osjećaj da vam svi i sve ide na živce. Uznemirenost i “kratak fitilj” česti su osjećaji koje osobe sa depresijom doživljavaju.

 

Osjećaj bezvrijednosti


Depresija može povećati osjećaje samoprezira, bezvrijednosti i krivice. Pored toga, zbog depresije se može povećati i osjećaj samokritičnosti oko stvarnih ili umišljenih grešaka.

 

Neobjašnjivi bol


Depresija se, pored mentalnog, može odraziti i na fizičko zdravlje. Povećan bol u mišićima, previše česte i snažne glavobolje te bol u stomaku i leđima mogu biti znakovi depresije.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info