3 jednostavne navike koje pomažu u sprečavanju nastanka migrene

0

Ona je vjerovatno i jedna od najgorih vrsta glavobolje. Može se pojaviti iznenada i uticati na vaše fizičke i psihičke sposobnosti. Ukoliko često patite od migrena, pokušajte sa upražnjavanjem sledećih navika.

 

Užina

Kada je vremenski period između obroka previše dug, dolazi do pada šećera u krvi što može izazvati migrenu. Nosite sa sobom zdrave grickalice (najjednostavnije i najbolje je da uvijek pri ruci imate orašaste plodove) koje možete jesti između obroka. Takođe, unosite i dovoljno vode.

 

Razmislite o suplementima

Određena istraživanja pokazuju da dodaci prehrani u vidu suplemenata vitamina B12, magnezijuma i koenzima Q10 mogu spriječiti nastanak migrene. Naravno, prije korištenja istih, bitno je da se posavjetujete sa stručnim licem, kao što su doktor ili farmaceut.

 

Vježbanje

Istraživanja pokazuju da osobe koje pate od migrene, a koje bar tri puta sedmično upražnjavaju aerobne vježbe (vožnja statičnog bicikla, brzo hodanje na traci i slično) imaju i manje pojave migrene. Zapravo, bilo koja vrsta umjerenih kardio vježbi (zumba, pilates, trčanje) tri puta sedmično može biti od pomoći. Ipak, počnite da gradite rutinu postepeno i nemojte pretjerivati: ukoliko naglo počnete da upražnjavate fizičku aktivnost ili ako radite previše naporne vježbe, to može izazvati migrenu. Budite umjereni.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info